Nedáte telefon z ruky? Možná trpíte selfitidou

3. ledna 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Jste posedlí pořizováním selfie? Pokud ano, pak můžete trpět něčím jako selfitidou, což je skutečná psychická porucha, která člověka neustále nutí pořizovat své fotografie a vkládat je na sociální média. Uvádějí to psychologové, které citoval britský list The Sun.

Termín selfitida se objevil už v roce 2014, aby popsal obsesivní pořizování selfie, ale vědci ho doložili až nyní. Výzkumníci z britské Nottingham Trent University (NTU) a z indické školy managementu TSM definovali šest motivačních faktorů, s jejichž pomocí sestavili “stupnici chování při selfitidě”. Ta má pomoci posoudit, jak těžce je člověk tímto stavem zasažen.

K vytvoření stupnice od jedné do 100 vědci využili průzkumu, který podnikli u skupiny 200 lidí v Indii. Indie byla zvolena proto, že má nejvyšší počet uživatelů facebooku a také nejvyšší počet úmrtí při snaze pořídit si selfie na nebezpečném místě ve snaze přitáhnout k sobě pozornost.

“Před několika lety se v médiích objevovaly články, které tvrdily, že by Americký psychiatrický svaz měl selfitidu klasifikovat jako psychickou poruchu,” říká doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálních závislostí z NTU. “Sice se ukázalo, že ty zprávy nejsou pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitida neexistuje. My jsme teď potvrdili její existenci a vypracovali jsme první behaviorální stupnici selfitidy, abychom tento stav dokázali posoudit,” dodal.

Ti, kdo trpí selfitidou, se podle zjištění vědců obvykle snaží posílit vlastní sebedůvěru. Usilují o získání pozornosti, chtějí si zlepšit náladu, vytvořit vzpomínky, potvrdit své místo v určité sociální skupině a být společensky konkurenceschopní.

Životní styl - další články

Doporučujeme