Klidné psí Vánoce u vás doma. Pozor dejte u štědrovečerní večeře a na Silvestra

23. prosince 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Jenže svátky s sebou nesou i určitá rizika, která mohou být spjatá s našimi milovanými domácími mazlíčky. Jak předejít katastrofě? Odpovídá web Ženy.iprima.cz.

Štědrovečerní večeře

Kdo by neznal ty psí oči a polykání, když usedneme ke štědrovečerní tabuli a chceme se pustit do jídla? V tu dobu naši hafani vypadají, že třeba tak měsíc nejedli. Jestliže patříte mezi ty páníčky, kteří dají občas pejskovi něco ze stolu, tak tady na to zapomeňte. Špatně jim může být po čokoládě, ale i po smaženém řízku či bramborovém salátu. Mimo jejich dosah by mělo zůstat i cukroví, chlebíčky a ryby s kostmi. Kosti totiž při tepelné úpravě mění strukturu a jsou pak křehčí a lámou se do ostrých štěpin. Při kousání a polykání se tak psi mohou zranit a úlomky kostí mohou narušit střeva. Zvolte spíše speciální psí sušenky.

Vánoční stromeček

Vánoční stromeček je nejen pro psy, ale i kočičky velké lákadlo. Stromek by měl být dobře upevněný, na bezpečném místě, aby nehrozilo převrhnutí. Ozdoby a umístění zvolte podle toho, jak velkého psího dobrodruha máte. Někteří si jich nevšimnou, někteří by je chtěli ochutnat a někteří jdou jen po těch jedlích, který ale často bývají z čokolády. Vánoční hvězda, jmelí, svíčky či oleje by rovněž měli zůstat dál z psího dosahu.

Pes jako vánoční dárek

Snad každý, kdo se v psím světě pohybuje, ať už jsou to útulky nebo odborníci varují před tím, aby se štěňata darovali jako vánoční dárky. Jestliže je to dobře zvážený krok, který je dopředu promyšlený a všichni s tím souhlasí, není důvod to načasovat právě na Vánoce. Problém je, když se jedná o spontánní rozhodnutí, které není předem rozmyšlené. Je totiž možné, že zjistíte, že na hafana nemáte nemá nikdo z vaší rodiny čas a energii a pár týdnů po Vánocích poputuje pejsek zpět do útulku.

Nejhorší psí den v roce

Velkým tématem je u majitelů Silvestr. Nejen psi, ale i další zvířata totiž často velmi špatně reagují na hluk, které vydávají petardy a rachejtle. A nelíbí se jim ani ty zářivá světla. Pokud chcete, aby žádné zvíře, a to nemluvíme jen o domácích mazlíčcích, nemělo trauma, na petardy během novoročních oslav zapomeňte.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme