Mezinárodní den ženského orgasmu. Proč je pro ženy tak těžké vyvrcholení dosáhnout?

8. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační obrázek (Zdroj: Shutterstock)

Mužské a ženské tělo funguje rozdílně ve všech oblastech života. To asi není žádným překvapením. A překvapením tak není ani to, že ženský orgasmus je jiný, než ten mužský. A stále nad ním visí mnoho otazníků. Pojďme si je částečně zodpovědět, když se právě dnes, 8. srpna slaví den ženského orgasmu. Informaci uvedl web CNN Prima News.

Muži mají s orgasmem prostě méně práce, tak to je. Snadněji ho dosáhnou, navíc k němu mají i jasný biologický důvod – oplodnění. S mužským vyvrcholením je spjata ejakulace, která udržuje lidstvo v chodu. Ženy to mají těžší v mnoha částech života a ani v této oblasti to není jen tak. Také vědci se nad tím stále ještě neshodli.

Někteří dokonce tvrdí, že ženy oproti mužům nemají biologicky pro vyvrcholení důvod. „Ženský orgasmus je jako mužské bradavky. U jednoho pohlaví mají jasnou funkci, avšak ne u druhého,“ myslí si vědci z univerzity v Bloominghtonu v Indianě. Jiné studie ale ukazují, že ženský orgasmus má spojitost s plozením dětí.

Během něj mozek totiž vyplavuje dopamin, který navozuje pocit štěstí a oxytocin, neboli hormon lásky, který je spjatý s těhotenství a porodem. Podle vědců z univerzity v Yale orgasmus v minulosti fungoval u žen jako spouštěč ovulace. Obě pohlaví ale odlišuje několik faktorů. Obě si ho sice užívají, ale doba jeho trvání a počet se liší. Mužům se stáhnou svaly v oblasti penisu, svěrače a prostaty. Proces trvá tři až deset vteřin. Následuje tzv. žáruvzdorné období, během kterého muži nemohou docílit dalšího orgasmu. Zpravidla trvá minuty až hodiny, u někoho ale dokonce i dny.

Ženy ale po vyvrcholení takovou odezvu nemají, proto mohou mít několik intenzivních orgasmů za sebou. Navíc u nich může trvat až desítky vteřin, svaly se stahují v oblasti dělohy, vaginy, pánve a konečníku. Frekvence se ale opět liší. Podle vědců z Champanovy univerzity může orgasmu docílit až 95% mužů, u žen to bylo jen 65%.

Pro ženy je obtížnější docílit orgasmu během penetrace, tedy když penis proniká do vaginy. Často je tak potřeba orální či manuální stimulace, tedy zaměření na klitoris. „Výzkum ukazuje, že je to klitorální stimulace, nikoliv vaginální. Takže v něm je síla ženského orgasmu,“ uvedl pro magazín Woman´s Health sexuolog Ian Kerner.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme