Odkládáte důležité úkoly? Máme pro vás deset tipů, jak to nedělat

22. března 2024·Životní styl·Matěj Kašpar

Někdy se zkrátka dostaneme do životního období, kdy máme tendence odkládat plnění povinností a to nám zabraňuje dosáhnout vysněných cílů. Možná vás to překvapí, ale s tímto jevem se potýká mnoho lidí. Existuje řada účinných strategií, jak prokrastinaci předcházet a zvýšit efektivitu své práce. Máme pro vás 10 tipů, jak to zmáknout.

Stanovte si jasné cíle

Definujte si své cíle a rozdělte je do menších a snadno dosažitelných úkolů. Nebojte se popadnout papír a tužku. Sepsáním si totiž udržíte jasnou mysl. Je důležité mít směr a vědět, čeho chcete nejen v pracovním, ale také osobním životě dosáhnout.

Vytvořte si harmonogram

Plánujte svůj čas a stanovte si termíny pro dokončení jednotlivých úkolů. Vytvoření harmonogramu vám pomůže udržet se na správné cestě a minimalizovat prokrastinaci. Vyhněte se každopádně přehnanému plánování. Nechcete se sabotovat a následně propadnout negativním pocitům, protože jste nedokázali splnit nesplnitelné.

Identifikujte příčiny prokrastinace

Zamyslete se nad tím, co vás pokaždé přiměje odkládat úkoly. Může to být strach z neúspěchu, nedostatek motivace apod. Identifikace příčin vám pomůže lépe porozumět vašim prokrastinačním tendencím a najít způsoby, jak je překonat.

Rozdělte si úkoly na menší kroky

Někdy se úkoly zdají příliš obtížné, což může vést opět k prokrastinaci. Rozdělení úkolů na menší a snadno zvládnutelné kroky pomůže zmenšit jejich obtížnost a naopak zvýšit motivaci k jejich splnění.

Najděte si vhodné pracovní prostředí

Pro někoho je klíčem k produktivitě tiché a klidné místo, zatímco jiní se lépe soustředí ve veřejných prostorech s hudbou v pozadí. Najděte si pracovní prostředí, ve kterém se cítíte pohodlně a soustředěně.

Použijte techniky časového řízení

Vyzkoušejte různé techniky časového řízení, jako je například metoda Pomodoro (metoda organizace a řízení času založená na 25 minutových úsecích soustředěné práce přerušovaných 5 minutovými přestávkami) nebo time-blocking (metoda plánování, která spočívá v rozdělení dne do časových bloků a přiřazení konkrétních úkolů ke každému bloku), abyste lépe organizovali svůj čas a minimalizovali prokrastinaci.

Odložte odstrašující úkoly

Pokud se ocitnete před úkolem, který se vám zdá odstrašující, zkuste ho odložit nebo najít způsob, jak si ho zjednodušit. Někdy může být prokrastinace způsobena strachem z obtížných úkolů, a tak je důležité najít metodu, jak s nimi efektivně pracovat.

Nabídněte si odměny

Stanovte si odměny za dokončení úkolů nebo dosažení cílů. Tato malá motivace může být pro vás dostatečným impulsem k tomu, abyste se pustili do práce a minimalizovali prokrastinaci.

Trénujte disciplínu

Znáte ten pocit, když si chcete třeba dát čaj, ale to znamená, že musíte umýt oblíbený hrníček, což ve vás probudilo zoufalé pocity a najednou čelíte rozhodnutí, že si raději dáte vodu? Tyhle malé nepříjemnosti podporují prokrastinaci. Když se vám nechce s košem, jděte s košem. Když se vám nechce dát sáček do koše, dejte ho tam. Plněním menších úkolů, které ve vás vyvolávají odpor, trénujete disciplínu a postupem času zvládnete i úkoly větší.

Naučte se říkat ne

Naučte se říkat ne a vyhýbejte se rušivým faktorům, které by vás mohly odvádět od práce. Říct někomu ne může být někdy obtížné, ale pomůže vám to lépe pochopit vaše hranice a priority. Chraňte svůj čas a energii. Eliminace rušivých prvků vám totiž pomůže minimalizovat prokrastinaci a dosáhnout větší produktivity.

Prokrastinace může být obtížným zvykem k překonání, ale s těmito strategiemi a trochou cviku věříme, že dosáhnete vyšší úrovně produktivity. Nezapomeňte, že každý malý krok směrem k překonání prokrastinace je krok správným směrem. 

Životní styl - další články

Doporučujeme