Pejsek a kočička s páníčkem v práci. To není název pohádky, ale dobrý nápad

5. července 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Zavíráte branku a pejsek opět nasadil psí oči. Po cestě do práce přemýšlíte, jak se kočka zase pomstí. Berte mazlíky do práce a rozveselíte jejich duši. Podívejte se, jak zvládnout socializaci s novým prostředím a jaká nastavit pravidla.

Když odejdete, začíná jim druhý život

Co dělá chlupatá parta, když jste deset hodin mimo domov? Někteří úřadují a druzí většinu dne prospí. Záleží, jakého máte mazlíčka. Pokud jsou závislí na vaší přítomnosti, jejich psychika dostane zabrat a odnese to i interiér.

Je váš kocourek zvyklý spát během dne doma a pes hlídá zahradu? Pak vám doma zvířectvo nestrádá. Hůř na tom jsou kočičí a psí citlivky. Neoblomným mazlíkům nevysvětlíte, že se odpoledne vrátíte. Jak na tom je mazel se samotou poznáte už po pár týdnech.

Někteří si odchod vysvětlují jako zradu. Připravujte je na samotu od mala. Nechávejte je pár minut bez dozoru a intervaly prodlužujte. Zvířata si na vaši nepřítomnost přivyknou a postupně se naučí trávit čas bez vás. Dlouhodobé smutnění a deprese byste ale neměli ignorovat. Chcete mít přece spokojeného rošťáka. Pokud máte možnost, berte ho do práce, bude vám za to vděčný.

Co před tímto krokem zvážit

Zvažte mazlíčkův věk, velikost a způsoby. Pokud je kocourek morous, nesnese cizí lidi, zbytečně byste ho stresovali novým prostředím. Když je pes velký jako tele, lítá po zahradě celý den, bude mu lépe v jeho teritoriu. Promyslete vše dopředu a zeptejte se kolegů, co řeknou na přítomnost mazlíků.

Vhodnějším prostředím pro mazlíka bude spíš rodinná firma s uvolněnou atmosférou. Za bankovní přepážkou pejsky asi nepotkáte. Jsou však i velké společnosti, kde pracují stovky lidí a nikdo nemá problém s hlídkujícím pejskem u stolu a rozpláclou kočičí krasavicí na gauči. Stanovte si v práci jasná pravidla a vymezte prostory, kam zvířectvo smí.

Řešíte, zda je vhodné brát zvíře do práce, když už je v ní smečka? Domluvte se s kolegy a vezměte zvěřinec na společnou seznamovací akci. Oťukají se a vy zjistíte, zda se spolu snesou v práci. Pokud si budou rozumět, nemusíte je během pracovní doby rozptylovat. Spolehlivě se zabaví sami.

Jak se starat v kanceláři

Pes je náročnější na péči a pozornost. Myslete na to, že ho budete párkrát denně venčit, usměrňovat v chování a rozptylovat ho hračkami. Kočka bude spokojená, když ji párkrát podrbete, necháte si ji na klíně a vyberete klidné místo, kam dáte kočičí záchod.

A co potřebujete, aby to klapalo? Základem je čistá voda a miska pro krmivo. Aby se mazel cítil dobře, udělejte mu v kanceláři pelíšek, kam se zavrtá a bude vás sledovat. Mějte pro něj připravenou oblíbenou hračku. Práce vám půjde od ruky, když budete vědět, že jsou doma záclony na svém místě a pejsek neoznačkoval půl bytu. Přítomnost mazlíčků v práci uklidňuje i kolegy. Zvíře pomůže lidem přijít na jiné myšlenky a odreagovat se.

Životní styl - další články

Doporučujeme