Petr Švancara: Problém je, že se neinvestuje do sportu ani do stadionů. Bohemka je čtvrtá a nemá, kde hrát

6. června 2023·Životní styl·Barbora Turková·Helena Šulcová

Petr Švancara. (Foto: Frekvence 1)

Jestli fotbalového experta a bývalého fotbalistu Petra Švancaru něco trápí, tak jsou to zanedbané stadiony a sliby politiků, jak budou více investovat do sportu. Co říká na sestup jeho milované Zbrojovky Brno a co je největší vizitka fotbalisty? S Helenou Šulcovou to rozebírali v Press klubu na Frekvenci 1.

Petr Švancara je nejen fanouškem Zbrojovky Brno, ale také pro ni pracuje. Věnuje se marketingu, na starosti má třeba partnery a sám říká, že je mu předhazováno, že by na klub měl být tvrdší. „Nějaké slovo tam mám, ale je to když rozebíráme nějaké kontroverznější témata i třeba v tom sportovním úseku, který ale nemám na starosti. Někdy jsem k tomu něco řekl a to jsme se třeba pohádali se šéfem nebo majitelem. Nezvládli jsme hlavně domácí zápasy, nepovedla se výměna trenéra a já tvrdím, že hlavní vinu za to mají hráči. Dělají reklamu sobě, klubu a není možné, aby na začátku podzimu byli nahoře v tabulce, aby hráči zůstali stejní, vyměnil se jen trenér a na konci sezóny je z toho poslední místo,” říká Švancara otevřeně k tomu, proč Zbrojovka sestoupila.

V dubnu byl odvolaný trenér Richard Dostálek, což Švancara považuje za chybu. „Je to naše legenda, já bych neodvolával, i když je to teď vůči trenéru Martinu Haškovi nespravedlivé. Dal bych mu dvě, tři kola, ale v našich fotbalových vodách se to dělá. Mě to přijde nespravedlivé; pokud vám člověk nevadí lidsky, kabina za ním jde a mohli mu dát ještě šanci. Zápasy pod vedení Martina Haška se mi zdály slabší,” komentuje bývalý fotbalista a dodává, že do Zbrojovky kopat nechce. „Vždycky se dá v klubu po neúspěchu něco změnit a třeba to přijde, že přijdou nový lidi a hráči a podaří se nám tu druhou ligu vyhrát a postoupit. Nezdá se mi, že by tam byl někdo tak kvalitní, že by o něj byl extrémní zájem. Je to vizitka každého fotbalisty; když skončí sezóna, tak tě někdo musí chtít. Nemyslím si, že by na stole byly nabídky za miliony korun. Vím, že odejde Ali, který už byl prodaný a Michal Ševčík.

Když u nás týden prší, kluci se převlékají v autech

Spoustu fanoušků Zbrojovky jsou ale naštvaní na majitele a říkají, že by klub měl prodat. „Když už to nechce nebo nemůže prodat, tak bych mu přál, aby přivedl do klubu na sportovní úsek lidi, kterým dá pravomoci o tom rozhodovat a tu svou práci by mohli dělat za něj. On je velký srdcař, s klubem to myslí dobře a spoustu práce si chce dělat sám. Tenhle člověk by mu ale práci odlehčil. Nechci do Zbrojovky kopat veřejně, ale interně si o tom povídáme a říkáme si i ty nepříjemné věci,” vysvětluje Švancara s tím, že je nutné, aby se klub v první lize stabilizoval.

Za posledních pět let z něj třikrát vypadla, ale také se třikrát vrátila. „Potřebujeme na to i nějaký rozpočet. Platí to pro všechny kluby, fotbalové i hokejové. Problém je, že se tady neinvestuje do sportu všeobecně a do stadionů. Vadí mi, že Bohemka je na čtvrtém místě a nemá, kde hrát. Už roky říkám, že Bohemka patří ke stadionům, kde se rekonstrukce musí udělat. A v Brně taky, je to vizitka měst a městských částí. Jsem zklamaný z toho, že politici opravují chodníky, investuje se do kultury. Když politici říkají, že se o tom budou bavit, když je zvolíme, ale nic se neděje, tak ať odejdou. Brno neinvestuje do sportu, ani do mládeže. Řeší se to jen když se jim to hodí. Když by byl nový stadion, tak přijdou partneři a lidi budou chtít být na stadionu a zvedne se tak kredit, který teď Zbrojovka bohužel nemá. Když tam týden prší, tak se kluci musí převlékat v autech. V takovém stavu teď ten stadion je.” 

Poslechněte si rozhovor zde 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme