PORADNA: Co udělat s vajíčky z Velikonoc?

7. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Velikonoce máme úspěšně za sebou. Ti nejúspěšnější z vás si možná lámou hlavu nad tím, co s tolika vykoledovanými vejci. Frekvence 1 vám poradí!

Polévka

Počasí stále ještě nahrává tomu, že se můžete prohřát dobrou polévkou. Vajíčka použijete do kulajdy, ale můžete si udělat i rychlou vajíčkovou polévku. Mouka, kmín, petržel, máslo a samozřejmě i vajíčka. To je vše, co na ni budete potřebovat. Pokud už doma polévku máte, můžete kapání z vajec použít místo nudlí.

Pomazánka

Tady se fantazii meze nekladou. Prolisovaná vajíčka můžete dochutit nastrouhanými ředkvičkami, nasekanou rukolou nebo dalšími druhy zeleniny, které dodají pomazánce svěží nádech.

Vaječný salát

Letošní Velikonoce spíš připomínaly Vánoce. Připomenout si je teď můžete i salátem. Bramborový tentokrát nahradí vajíčkový. I v něm najdete brambory, cibulku a mrkev. Jarní vajíčkový salát je skvělý i s řapíkatým celerem a s nastrouhaným sýrem. Vše stačí spojit trochou majonézy a plnotučnou hořčicí.

Vaječný koláč

Základními ingrediencemi jsou vejce a bílé pečivo. O Velikonocích se to jen hemží mazanci a čokoládou. O to víc jistě uvítáte, že koláč je slaný.

Další vaječné speciality

Pštrosí vejce, plněná vejce, vaječné omelety, vaječné řízky, vaječné placky – to je jen pár dalších pokrmů, na kterých si můžete po velikonocích pochutnat. Stačí projet domácí kuchařku nebo internet a budete příjemně překvapeni množstvím možností které máte.

Rada na závěr: Myslete na to, že vejce mají omezenou dobu trvanlivosti. Loupaná vydrží až týden, pokud je dáte do lednice v misce s vodou, kterou denně vyměňujete. Pokud jste je ještě neoloupali, měla by v chladničce vydržet asi čtyři dny. Pokud chcete vajíčka použít ke konci jejich trvanlivosti, je dobré vybrat si některý z receptů, kde se tepelně upravují.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme