PORADNA FREKVENCE 1: Čemu se vyhnout při výběru šamponů

30. srpna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Přemýšleli jste někdy o tom, že i prostřednictvím šamponů a kondicionérů se mohou do těla dostávat škodliviny? Svědí vás hlava a nevíte proč? Třeba nemáte vhodný šampon!

Šampony se dnes pyšní mnoha schopnostmi – umí vlasy uhladit, nebo naopak nadýchat, zbavují kštici lupů, odmašťují i hydratují a tak dále. To vše díky složkám, které k tomu napomáhají, ale ne vždy se jedná o složení vhodné pro vaši vlasovou pokožku.

Jak a čím mýt

Největší pozor bychom si měli dát na nevhodné konzervanty. Zbytečná jsou i barviva. Také parfémy pak často patří k alergizujícím složkám.

Základem kvalitního mytí vlasů je především dostatek vody. Šamponu stačí málo, ale dejte si záležet na důkladném promasírování hlavy. Ať už používáte jakýkoli šampon, hlavně ho důkladně smyjte. Na to můžete použít i bylinný odvar, což prospěje vlasům i pokožce.

Přírodní vlasová kosmetika

Jestli chcete zvolit co nejšetrnější variantu, zvolte některý z přírodních šamponů. Ty v sobě mají minimum tenzidů a zároveň jsou naprosto bez konzervantů a syntetických látek. Často jsou v přírodních šamponech také bylinné extrakty.

Složení šamponů

Tenzidy jsou látky vytvářející pěnu. Mohou ale způsobit přesušení pokožky i vlasů a také alergické reakce. Mezi nejznámější patří Sodium Laureth Sulfate a Sodium Lauryl Sulfate. Už ta jména znějí nebezpečně:-)

Petrolatum či Paraffinum Liquidum je vazelína, která vzniká při zpracování ropy. Používá se k udržení vlhkosti v pokožce, ale může také ucpávat póry. 

Silikony jsou v šamponech i kondicionerech. To, jak jsou škodlivé, záleží na stupni jejich rozpustnosti ve vodě. Pomáhají proti zacuchávání vlasů a sjednocují roztřepené konečky. Vlasovou kosmetiku se silikony můžete používat nárazově, při dlouhodobém používání se ale může stát, že se vlasy začnou silikony obalovat, uzavřou se a vyschnou. Vlas se pak snadno zacuchává a hlavně ztrácí lesk.

Přírodní kosmetika silikony nahrazuje jojobovým olejem a skvalenem, tedy sloučeninou, která se získává třeba z olivového oleje olivového. I s takovým šamponem se vám vlasy budou krásně lesknout.

 

PORADNA FREKVENCE 1: Nejčastějších 5 chyb při mytí vlasů

RADA FREKVENCE 1: Chyby, které děláme ve sprše. Seznamte se s 5 hlavními!

TIP FREKVENCE 1: Prospěte se do krásy! Šest rad pro správný spánek

 

Životní styl - další články

Doporučujeme