PORADNA: Jakého zvířecího mazlíčka si pořídit domů?

30. března 2016·Životní styl·Redakce

Pokud se rozhodnete pořídit si domácího mazlíčka, vybírejte pečlivě. Zvířátko se stane dalším členem domácnosti a bude na vás závislé.

Statistika

  • 64% Čechů má doma psa (nebo po něm touží)
  • Přes 30% Čechů má doma kočku (nebo si ji chtějí pořídit)
  • Skoro 48% lidí má doma papouška (nebo ho plánují)
  • Třetí nejoblíbenější mazlíček jsou rybičky
  • Z exotických zvířat vládnou želvy

Pes je skvělý lékař

Nejoblíbenějším domácím mazlíčkem Čechů je pes. Pes je věrný přítel, hlídač, parťák, společník. Musíte se o něj ale starat. Čistý pelíšek a jídlo nestačí. Pes chce hlavně vás a váš čas. Jste jeho smečka. Choďte s ním ven, hrajte si. Uděláte něco pro něj i pro sebe.

Pes je také skvělý lékař. U svého majitele dokáže rozpoznat mnoho druhů rakoviny. Pes, který žije s diabetikem, umí rozpoznat chvíli, kdy mu klesá hladina cukru a umí předvídat i epileptický záchvat.

Pokud s partnerem nemáte ještě děti, ale plánujete je, pořiďte si psa. Je to dobrá přípravka a navíc je prokázáno, že v rodinách, které vlastní psa, trpí děti méně na ekzémy.

Nepořizujte si psa, pokud nemáte čas a jste pořád v práci. Nezaslouží si to.

Kočky odhánějí stres

Kočka je na rozdíl od psa časově nenáročná a vystačí si sama. Pokud si zvykne na byt, nepotřebuje (ani nechce) chodit na procházky a vystačí si se spánkem a lenošením. Ale úplná brkačka to není. I kočka potřebuje péči, krmení, veterináře, chvíli na mazlení. Není to chvilková zábava, kočka se dožívá v pohodě 15 let.

Kočka je ideální společník pro ty, kteří jsou často doma sami. Tyhle malé šelmy dokážou odbourávat úzkost a stres. Znáte felinoterapii? Ta využívá léčebné energie kočky. Umí odbourat bolest, odstranit pocity zklamání a navozuje pocit bezpečí, klidu a harmonie.

Nepořizujte si kočku, pokud máte doma drahý nábytek, na kterém vám záleží, na stěnách drahé gobelíny a výstavu křišťálových váz na polici. Kočka má zvláštní schopnost vybrat si k likvidaci ty nejlepší kousky.

Želva nesmrdí a je zticha

To je pravda. Želva je tichá, nedožaduje se vaší pozornosti, žije si tak hezky na svém území a nevytočí ji, když nejste pár dní doma. Pozor ale na konkrétní druh! Je jich velké množství a náklady na jejich pořízení i péči se různí. Než si želvu pořídíte, pořádně se pobavte s chovatelem.

Želva je čistotná a nezapáchá. Ale je s ní trochu nuda. Pokud chcete přítulného mazlíka, na želvu zapomeňte. Výhodou je (tedy pro želvu), že vás asi přežije. Některé se dožívají i sto let.

Kdo ještě připadá v úvahu?

Papoušek – doma budete mít veselo. A pokud se naučí mluvit, tak i hlučno. Ale bude chtít váš čas. Pokud chováte jednoho papouška, dokáže se pěkně naštvat, pokud si odjedete na výlet.

Rybičky – není pravda, že jsou nenáročné. O akvárium se musíte starat pravidelně. Na druhou stranu je pohled na rybičky uklidňující a můžete si před nimi zanadávat. Nic neprásknou.

Pavouk – to je mazlíček pro odvážné. Pokud víte, že tchýně pavouky nesnáší, je to možnost, jak regulovat četnost jejích návštěv u vás.

Morče – to je takový kompromisní mazlík. Můžete se k němu přitulit, ale nemusíte ho chodit venčit. Dokáže žít v kleci, ale vycházka po bytě mu udělá dobře.

VIDEO: Jak nás vítá pes a jak kočka? To je rozdíl! Podívejte se

10 nejoblíbenějších plemen malých psů. Souhlasíte s žebříčkem?

RADA FREKVENCE 1: Jak si vybrat tu pravou! Aneb kočka jako domácí mazlíček

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme