PORADNA: Metody zdobení velikonočních vajec!

4. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Přicházejí Velikonoce a jedním z jejich typických symbolů jsou kraslice. Frekvence 1 se zaměřila na nejčastěji používané způsoby jejich zdobení. A také zjistila jak dosáhnout krásných barev přírodními metodami.

Kde se vzala kraslice?

Historie kraslic sahá až do 11. století. To dokládá archeologický nález na jižní Moravě, kde bylo nalezeno vejce zdobené barvou. První kraslice bývaly černé a zdobené rytím. Později se začala používat i červená, žlutá a zelená barva. Modré se naši předci vyhýbali, protože symbolizovala nemoc, smutek a smrt.

Vyfouklé kraslice

V případě, že si pro zdobení zvolíte vyfouklé vejce, pak můžete použít prakticky cokoli. Oblíbené jsou akrylové barvy, tempery, ale použít můžete i vodovky. My se ale zaměříme na zdobení vajec, určených ke konzumaci. 

Dnešní zdobení tradiční vs. moderní techniky

Historie kraslic sahá tak hluboko, že za tu dobu vznikla spousta různých metod zdobení.

Předsedkyně Asociace malířů kraslic, Olga Hovorková, nám řekla, které tradiční metody jsou i v dnešní době stále hojně využívané: „Nejjednoduší je reliéfní zdobení kraslic, pak olepování jezerní sítinou nebo slámou, kraslice škrábané a kraslice batikované.”

Z moderních metod zdobení vajec je oblíbené vrtání dírek jehlovým pilníčkem nebo frézou, polepování (kamínky, korálky, nitky, třpytky), otisky prstů s následným domalováním, a oblíbená je i technika lepení ubrousků decoupage, řekla Frekvenci 1 výrobkyně kraslic, Iva Horáková. 

Přírodní barvivo

Pokud se vám příčí používat na vařená vejce chemická barviva, můžete si pomoci přírodními barvami.

  • Nejoblíbenější barvou je červená. Bývá označována jako barva lásky a života. Té dosáhnete přidáním octa do odvaru ze slupek červené cibule nebo z červeného zelí.
  • Žluté vajíčko získáte z odvaru šafránu, lipového květu, kmínu nebo kopřivového kořene.
  • Oranžové nebo hnědé dosáhnete vařením vajíček v cibulových slupkách, čaji nebo kávě.
  • Zelenou získáte ze špenátu nebo z mladého žita.
  • Černé vajíčko budete mít, pokud ho uvaříte v sazích s rezavými hřebíky.
  • Modrou barvu vyrobíte pomocí poloviny větší hlávky červeného zelí. Tu nakrouháte na jemném struhadle a zalijete horkou vodou tak, aby bylo ponořené. Po přidání dvou lžic octa a špetky soli získáte bledě modrá vejce.

Přejeme vám krásné Velikonoce!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme