POZOR! Teď je největší riziko střetu se zvěří

2. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Řidiči, pozor! Víc než kdy jindy vám teď hrozí střet se zvěří. Kde a kdy je riziko největší a co dělat, když už k nehodě dojde?

Největší riziko je v noci

V těchto dnech se množí případy, kdy vám pod kola skočí zajíc, srnka nebo divočák. “Největší riziko je v noci,” říká na Frekvenci 1 Petr Vomáčka z ÚAMK a dodává: „Přes den hrozí srážka hlavně s malými zvířaty, jako jsou zajíci, kočky nebo psi. V noci se pak spíš potkáte se srnou nebo divočákem.“

Otevřená planina x les

Paradoxně daleko větší riziko, že dojde ke střetu se zvěří, je v otevřeném prostranství: „Většinou to nebývá les, jak by každý čekal, ale spíš otevřená planina, kde srnka nebo zajíc vyskočí z příkopu a my to nečekáme. Pokud jedeme větší než 90kilometrovou rychlostí, nemáme většinou už šanci střetu zabránit,” prohlásil Vomáčka.

Držte volat rovně, neuhýbejte

Zároveň platí, že daleko větší riziko je na silnicích nižších tříd. Na dálnicích se stane jen čtvrtina všech nehod. Pokud zaregistrujete zvíře na silnici, vypněte dálková světla a zastavte. Zvíře se většinou rychle vzpamatuje a samo uteče.

Pokud už střetu nedokážete zabránit, držte rovně volant stoupněte na brzdu a rozhodně neuhýbejte.

„Je rozumné jet přímo na to zvíře. Nesnažit se strhávat volat na stranu a zvířeti se vyhnout. Deformační zóny, které máme na autě, a které pohltí náraz, jsou umístěné vpředu. Statistiky ukazují, že velké procento smrtelných nehod nebo nehod s těžkými následky je způsobeno tím, že prudce strhneme volant a snažíme se vyhnout. Často pak řidiči nabourají do stromu nebo do jiné pevné překážky u silnice,“ dodává Igor Sirota z ÚAMK.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme