RADY Frekvence 1: Jak zvládnout nástup do školky bez slziček?

31. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Nástup do školky se blíží a vy z toho máte stres? Bojíte se, že to vaše dítko nezvládne? Nenechte se tím rozhodit a přečtěte si naše rady, jak se vyhnout slzičkám po odloučení od maminky a nástupu do školky. 

Změna režimu pro celou rodinu

Nástupem do školky se změní zajetý chod domácnosti. Nejen, že se dítko musí začlenit do dětského kolektivu, ale často se i maminky dětí vracejí do práce. Pokud je na vás vaše dítě hodně fixované, musíte na něj takticky. Podle dětské psycholožky Mgr. Zuzany Paucové dítko zkuste namotivovat k tomu, aby se těšilo. Zároveň počítejte s tím, že někdy to nevyjde, protože dítě ještě není dost zralé.

Pokud vaše dítě opravdu není zralé a nemůžete si ho ještě nechat doma, pak se domluvte s paní učitelkou, že do školky budete první dny docházet spolu s dítětem a postupně tam dobu svého pobytu zkracujte. Podle psycholožky Paucové, jde o zvyk. Některé děti se skutečně bojí, ale maminky nemají mít strach. Někdy děťátko vyvádí při loučení, ale když ho paní učitelky zabaví, na maminku rychle zapomene. 

Dejte tomu čas

Někdy se dítě adaptuje rychle, jindy to trvá. Vy ale rozhodně nepodléhejte panice a buďte trpěliví. Pokud má dítě ve školce oblébeného kamaráda nebo kamarádku, podpořte jejich přátelství i mimoškolkovým setkáváním. Když se bude váš potomek na kamaráda těšit, o to menší stesk bude mít po mamince.

Jestli nemůžete první dny ve školce trávit s dítětem, zkuste mu alespoň co nejvíc zpříjemnit adaptační období. To je u každého jinak dlouhé a je důležité, abyste si po tu dobu udrželi vstřícný a pozitivní přístup a abyste byli trpěliví.

I když se dítku stýská, nemělo by se cítit pod tlakem nebo ve stresu z toho, že musí do školky, třeba proto, že maminka musí do práce nebo potřebuje víc času na mladšího sourozence. Zkuste si s dítětem o školce povídat jako o skvělém místě, kde je spoustu kamarádů, se kterými si může celý den hrát. Pokud máte pocit, že na tuhle lekci nestačíte, neváhejte požádat o pomoc paní učitelku nebo navštivte dětského psychologa. Ti vám s nástupem do školky rádi pomohou.

ŠKOLKOVNÉ! Zažádejte o slevu na dani včas

Životní styl - další články

Doporučujeme