Shazujete kila? Vyzkoušejte chůzi! Je vhodná úplně pro každého

5. února 2018·Životní styl·Redakce

Rádi byste shodili pár kil, ale sport vám mnoho neříká? Vyzkoušejte chůzi. V minulosti byla zejména nejjednodušším způsobem dopravy z bodu A do bodu B, mnoho dnešních lidí už toho ale příliš nenachodí. Našemu tělu je však tento druh pohybu stále naprosto přirozený, nezatěžuje klouby tolik, jako běhání a dokonce může mít příznivý vliv i na naši psychiku.

Správné boty

Chůze jako taková je jeden z nejméně náročných sportů, co se týče investice do základního vybavení. Nepotřebujete k ní totiž prakticky nic, ačkoli vhodná obuv vám velmi pomůže. Ideální boty pro sportovní chůzi by měly mít flexibilní podrážku a pevnou patu. V případě nouze vám však postačí jakékoli pohodlné boty s rovnou podrážkou.

Trasa

Naplánujte si svou trasu dopředu. Rozhodně si vyberte takový terén, který se vám vizuálně líbí. Místo neznámých končin ale volte raději ty dobře známé. Budete přesně vědět, co vás čeká a nic vás nerozhodí. Vhodná je taková cesta, na které se střídá různý terén a která obsahuje alespoň jeden výšlap do kopce.

Tempo

Čím svižnější tempo, tím lepší, ale není potřeba se uhnat hned v prvních deseti minutách. Rychlost pohybu je ideální po cestě střídat, což je přirozená reakce na změny v terénu. Nasaďte ale takové tempo, které vám nečiní problémy udržet delší dobu a při kterém se vám dobře dýchá. 60 minut svižné chůze vás připraví asi o 300 kalorií.

Dostatek vody

Dostatek vody už sám o sobě dovede pořádně nastartovat lidský metabolismus. Pokud zdravý člověk zvýší příjem pitné vody, jeho tělo začne rychleji spalovat kalorie samo od sebe. Vědci spočítali, že pokud vypijete o jeden a půl litru denně více, spálí vaše tělo za rok více o neuvěřitelných 17 400 kalorií. Zapomeňte ale na energetické nápoje a i v případě sportovního výkonu si dejte raději obyčejnou vodu.

Připravte se podle počasí 

Buďte připraveni na všechno, co vám může nadělit aktuální počasí. Dopředu si zkontrolujte předpovědi a podle nich se vybavte. V horkých dnech si přibalte větší množství vody, v chladných se nasoukejte do termoprádla. Na škodu není ani mít v dešti po ruce pláštěnku nebo nepromokavé boty. Pamatujte, že sportujete pro své zdraví, ne proto, abyste sami sobě uškodili.

Vyrazte před snídaní 

Holistický zdravotní kouč Seth Santoro důrazně doporučuje, abyste si svou oblíbenou trasu prošli ještě před snídaní. Ideálně jen krátce potom, co ráno vstanete. Ráno je totiž tělo v kalorickém deficitu a podobný pohyb nastartuje jeho schopnost spalování tuků. Hladina cukru se během spánku v těle snižuje, proto vaše tělo zužitkuje tělesný tuk jako zdroj potřebné energie.

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

Životní styl - další články

Doporučujeme