Škola už volá! Připravte své dítko na úspěšný školní rok

30. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Nový školní rok už klepe na dveře. Některé děti se do školy těší, jiné se naopak bojí. Pokud chcete svého školáka na zahájení nového školního roku připravit, poradíme vám jak na to.

Začněte změnou režimu

Během prázdnin většinou děti chodí spát později a taky později vstávají. Proto už dnes zkuste dítko uložit ke spánku v dobu, ve kterou bude chodit spát i během školy. Stejné je to i s budíčkem. Natáhněte ho na stejnou hodinu, jak když budete vstávat do školy.

Potřebná motivace

U budoucích prvňáčků je motivace důležitější než u ostřílených školáků. „O škole mluvte jen v dobrém a připomínejte, že je to místo, kde se dozví mnoho zajímavých věcí. Dobrá je také příprava na čtení a psaní. Proto se doporučuje trénink pravo-levé orientace, jemné motoriky a třeba i obtahování tvarů”, radí dětská psycholožka Mgr. Zuzana Paucová.

Pokud už doma máte zkušeného školáka, můžete s ním zlehka trénovat to, co se v předchozím školním roce naučil. Aktuální studie potvrzují, že prvňáčci přes prázdniny zapomenou až 70% toho, co se ve škole naučili.

Škola hrou 

Pro procvičování školní látky se hodí metoda „škola hrou“, kdy dítě zapojíte do tréninku mozečku zcela spontánně. Pro děti, které umí číst a psát existují zábavné křížovky, doplňovačky a kvízy. Pro ty, které zatím písmenka neznají zase můžete pořídit některou z obrázkových příruček.

Pokud nechcete kupovat knihy, učební pomůcky najdete i doma. Např. kuchyňská linka je plná předmětů, na kterých se dá procvičovat počítání, jemná motorika, ale třeba i písmena, která můžete sestavovat z párátek nebo z příborů.

Jděte příkladem

Jestli se vaše dítko do školy netěší, pak vytáhněte veselé příhody ze svých školních let, připomeňte mu spolužáky, se kterými si jistě užije spoustu legrace a o škole mluvte jako o příjemné etapě života, na kterou bude jednou rádo vzpomínat.

I děti trápí bolesti hlavy a páteře! Zkontrolujte jak těžkou tašku do školy nosí!

VIDEO: Předškolák musí být samostatný! Co u zápisu poradila učitelka Eva Chlumská?

Telefonát dne: Ruda šokuje české školy zprávou, že škola začne dřív!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme