Snažíte se zadržovat kýchnutí? Tohoto muže to málem zabilo!

4. února 2018·Životní styl·Redakce

Pokud cítíte, že se vám chce kýchnout, v žádném případě se tomu nesnažte zabránit pomocí zacpání nosu. Doktoři totiž přišli s případem muže, který díky tomuto návyku skončil s dírou v krku.

Čtyřiatřicetiletý muž, který chtěl zůstat v anonymitě, byl převezen na pohotovost. Trpěl ukrutnými bolestmi a sotva byl schopný mluvit nebo polykat. Držel si totiž pusu a nos, aby zabránil běžnému kýchnutí.

Podle portálu Daily Mail muž v nemocnici strávil týden a výživu musel přijímat přes hadičku. Doktoři ale tvrdí, že následky mohly být o dost horší. Podle nich vás totiž síly, které nejsou při kýchnutí uvolněny, mohou zabít.

Specialisté z University Hospitals v Leicesteru píší: „Zacpání nosu a úst při kýchnutí je nebezpečný manévr a měli byste se mu vyhnout. Může to vést k několika komplikacím jako například k vytvoření vzduchové bubliny mezi plícemi nebo k poškození středního ucha. Největším rizikem je ale poškození žilek v mozku, což může být i fatální.”

Nešťastník dorazil na pohotovost s tím, že se mu změnil hlas a že ho bolí při polykání. Stalo se tak poté, co chtěl zjemnit následky silného kýchnutí. Vzduch během kýchnutí může dosahovat rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Muž popsal nepříjemné prasknutí v krku a následný otok. Při kontrole doktoři slyšeli praskající zvuky, které se táhly od krku až dolů do hrudního koše. To bylo znamení, že vzduchové bubliny si našly cestu do hlubokých tkáni a svalů v hrudníku.

Muž byl okamžitě převezen na rentgen, kde se potvrdil, že se mu natrhl hltan. Kvůli možným komplikacím byl muž hospitalizován, vyživován hadičkou a byla mu nasazena antibiotika proti možné infekci a otokům. Po týdnu muže pustili s radou, aby si nedržel nos ani pusu, když kýchá.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme