Hadi, nevěra nebo vypadávání zubů: 10 nejčastějších nočních můr a jejich význam

30. května 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Noční můry čas od času zažívá každý. Asi nikdo si je neužívá, podle odborníků nám ale sny mohou hodně napovědět o tom, co se s námi děje ve skutečném životě. A to i noční můry. Přečtěte si, které jsou podle psycholožky a odbornice na sny Lauri Loewenberg ty nejčastější a co mohou znamenat.

Většina z nás se chce nočním můrám raději vyhnout, podle odbornice jsou ale ve skutečnosti přínosné. “Noční můry se nám zdají, když se nám naše podvědomí snaží pomoci napravit nějaký problém ve skutečném životě,”uvedla pro list Daily Mail.

“Jakkoli strašidelné mohou být, pomáhají nám, protože ukazují na to, co je špatně a co jsme dlouho ignorovali, neřešili nebo co nás nějakým způsobem paralyzovalo,”popsala. Mezi ty nejčastější prý patří například sny o hadech, vypadávání zubů nebo umírání.

1. Hadi

Hadí symbolika je v nočních můrách údajně úplně nejčastější. Podle Loewenberg to zpravidla znamená, že máte ve svém životě někoho toxického. Někoho, kdo se k vám chová podle a zákeřně a svým jednáním vás může ohrožovat.

2. Vypadávání zubů

Pokud se vám zdá o nevydařené návštěvě u zubaře, ukazuje to podle psycholožky na problémy s komunikací. Sny o vypadávání zubů zase naznačují, že jste měli předchozí den v puse něco, co jste tam mít neměli – možná nějaké tajemství nebo záležitosti jiného člověka, které se vás přímo netýkají. Podle odbornice trápí tyto sny hlavně osoby, které takříkajíc nemají filtr a nepřemýšlí před tím, než něco řeknou.

Trápí vás ve snu, jak budete vypadat s chybějícím zubem? Pak máte možná obavy, jak se na vás budou lidé koukat po tom, co jste ze své pusy vypustili.

3. Pronásledování

Sny o tom, že vás někdo pronásleduje, se zpravidla zdají lidem, kteří něco neustále odkládají a utíkají před nějakým problémem. V tomto případě se nám naše podvědomí snaží naznačit, že čím déle budeme před věcí utíkat, tím déle nás bude pronásledovat a působit problémy.

4. Padání

Nijak neobvyklé nejsou ani sny o padání. Pohyb dolů a ztráta kontroly mohou ve snu přicházet poté, co nás ve skutečném životě něco zklamalo. Možná se zrušily nějaké plány, možná se objevily problémy ve vztahu s nějakým člověkem nebo něco zkrátka nevyšlo tak, jak jste si to představovali. Pocit bezmoci se může promítnout i do snu.

Zvlášť ostražití by ale měli být lidé, kteří trpí depresí. Právě u nich totiž může signalizovat příchod další epizody.

5. Umírání

V řeči snů je smrt obvykle symbolem konce a začátku něčeho nového. Pokud ve vašem životě došlo k velkým změnám, váš mozek si to může přeložit jako smrt vašeho starého já nebo vašeho života tak, jak jste ho znali. Pokud vidíte umírat jiného člověka, souvisí zřejmě změna s ním.

6. Topení se

Sny o tom, že se člověk topí, mohou naznačovat, že jsme něčím doslova zavaleni. Zdát se mohou lidem, kteří jsou hodně ve stresu a povinností či starostí mají takříkajíc až nad hlavu. Pozornost bychom podle expertky měli věnovat detailům, které nám mohou napovědět, jak si pomoci.

7. Brouci

Také o broucích se podle odbornice zdává lidem, které trápí nějaké problémy. Možná vás otravný či štípající hmyz prudí stejně, jako nějaká starost v běžném životě. Sny o broucích se navíc často začaly lidem zdát právě v pandemii – mnoha myslím posloužily jako symbol záhadného viru, který způsoboval strach a nejistotu.

8. Nevěra

Pokud už jste nevěru ve vztahu zažili, vaše mysl vám podle Loewenberg ukazuje, že jste se přes ni stále tak úplně nepřenesli a pořád máte problémy s důvěrou. Pokud vás ale tyto problémy nikdy netrápili, možná máte pocit, že vám něco vašeho partnera tak trochu bere. Ať už příliš pracuje, vášnivě se věnuje nějakému koníčku nebo musíte pečovat o nové dítě, vaše mysl cítí, že jste si trochu vzdálení.

9. Vražda

Zatímco smrt je odrazem přirozeného konce, vražda ukazuje na určitou aktivitu. Možná se cíleně snažíte něco změnit a vaše podvědomí odráží energii, kterou vyvíjíte. Může jít o věci jako je rozchod, změna práce nebo konec s kouřením.

10. Bloudění

Podle psycholožky je výklad snů o tom, že se objevíme na neznámém místě nebo například nemůžeme odněkud najít správnou cestu, poměrně jednoduchý. Možná se v běžném životě cítíme zrovna tak. Tyto sny se mohou objevit, pokud člověk řeší situaci, se kterou si neví rady, nebo když se děje něco, čemu tak úplně nerozumí. Tak jako se vším ostatním se nám zkrátka náš mozek snaží ukázat, že abychom se opět cítili dobře, musíme problém vyřešit.

Životní styl - další články

Doporučujeme