Tyhle kousky nám mohou pořádně zavařit! Co bychom neměli nosit každý den?

10. listopadu 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Možná vás to překvapí, ale některé z těch nejoblíbenějších módních kousků vám ve skutečnosti mohou pěkně zavařit. Pokud je využijete jednou za čas, zřejmě se vám nic nestane, problémy by ale mohly nastat při nošení každý den. Na co si dát pozor a co nám hrozí?

Těsné džíny

Mezi dámami i některými pány, a to obzvlášť těmi mladšími, jsou velmi oblíbené. Ultra těsné kalhoty, které přesně obepínají křivky těla, nám však při častém nošení prokazují medvědí službu. Omezují totiž správnou cirkulaci krve a pomáhají tak k rozvoji pomerančové kůže a celulitidy. Pokožka pod nimi navíc nemůže správně dýchat a tlak látky může způsobovat nepříjemné zarůstání chloupků.

Těžká taška na jedno rameno

Tohle pro vás pravděpodobně není žádná novinka, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti. Časté nošení velké zátěže jen na jednom rameni nezvratně poškozuje kostru a vede ke křivení páteře a bolesti zad. Pokud s sebou pravidelně nosíte těžší náklad, uděláte lépe, když si pořídíte batoh.

Boty na podpatku

Lodičky jsou sice velice elegantní a ženské, způsobují však bolesti zad, nohou a otoky chodidel a kotníků. V těch nejhorších případech však mohou vést i ke vzniku kýly, zdeformovaným nohám nebo potížím s páteří. Podpatky navíc mění styl, jakým člověk chodí. Dáma, která je často nosí, dělá kratší, ale ráznější kroky, a zatěžuje tak více svá kolena. To může vést až k osteoartritidě.

Boty s plochou podrážkou

Bohužel, ani ploché boty nejsou úplně ideální. Ty se zcela plochou podrážkou totiž neposkytují noze dostatek podpory a mohou taktéž vést k její deformaci. Pokud je nosíte každý den, hrozí vám plochá chodidla, oteklé nohy, bolest zad nebo vybočené palce.

Push-up podprsenky

Při správné příležitosti dokáže tento kousek pro dámy úplné zázraky. Zvedne nejenom sebevědomí a žena se tak může ve svých šatech cítit o mnoho lépe. Ani push-upky ale bohužel nejsou vyvinuté na běžné nošení. Jejich tvar deformuje ňadra a ta jsou potom na podpoře podprsenky o to více závislá. Tvrdé košíčky navíc tlačí na bradavky a mléčné žlázy a to může vést až k rozvoji rakoviny prsu.

Sluneční brýle

Pokud venku září slunce, jsou prakticky nezbytné. Někteří lidé si je ale tak oblíbili, že je nosí jako módní doplněk i navečer nebo uvnitř místností, kde je světla o poznání méně. Tím se však vystavují závažnému riziku. Sluneční brýle totiž zhoršují našim očím schopnost vidět a nutí je tak více se namáhat. To může vést až k rozvoji šedého zákalu!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme