V městských bytech ve Vejprtech musí nově platit nájem za kočku či psa

6. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Radním ve Vejprtech na Chomutovsku došla trpělivost s nezodpovědnými majiteli psů a koček. Ti často ničí vybavení městských bytů nebo obtěžují ostatní sousedy hlukem a zápachem. Proto město nově zavádí pro čtyřnohé nájemníky nájemné, které má alespoň z části kompenzovat vzniklé škody. S informací přišel server iDnes.cz.

Máme asi 700 bytů a z devadesáti procent se stížnosti týkají nájemníků, kteří chovají více psů či koček. Ať už je to nepořádek od zvířat ve společných prostorech domu, neustálé kňučení a štěkání psů, mrouskání koček, zápach. Dochází i k ničení bytů, kde jsou zvířata držena,” uvedla důvody pro zavedení nájemného pro čtyřnohé mazlíčky starostka Jitka Gavdunová (ODS).

Nově tak každý nový nájemce městského bytu, který vlastní kočku či psa zaplatí měsíčně 100 až 200 korun. Poplatek se ale týká pouze nových nájemníků.

Podle občanského zákoníku nemůže pronajímatel nájemci chov psa, kočky smluvně zakázat. Nájemné ale podle starostky možné je, proto se rozhodla jít touto cestou. “Ověřovali jsme si, co můžeme a nemůžeme,” dodala s tím, že zakázat chování zvířat v bytě by bylo vůči nájemníkům nefér.

Životní styl - další články

Doporučujeme