Většina našich koordinátorek jsou maminky předčasně narozených dětí, říká ředitelka organizace Nedoklubko

21. listopadu 2023·Životní styl·Dominika Číčelová·Bára Nesvadbová

Lucie Žáčková (Foto: Frekvence 1)

Hostem Báry Nesvadbové byla předsedkyně organizace Nedoklubko Lucie Žáčková. Podělila se o svou zkušenost s předčasným porodem, jak celou záležitost prožívala a díky čemu to dnes vnímá jako osud, který jí přinesl jisté poslání. Čemu se Nedoklubko konkrétně věnuje a jak jsme na tom v České republice s úrovní neonatologie?

Vnímám to jako osud

Organizace Nedoklubko se stará o rodiny a maminky předčasně narozených dětí. Podle vyjádření Lucie ji k této práci přivedla její dcera, která se jí před třinácti lety narodila také předčasně. “Měla v 25. týdnu těhotenství 730 gramů. Bylo to velmi nečekané. Dlouho mi trvalo, než jsem to přijala a dokázala s tím pracovat. S odstupem času to vnímám jako osud. To, co se pak dělo dál, když jsme si Elinku přivezli domů, a co se nám společně s kolegyněmi pak podařilo vybudovat, vnímám tak, že jsem to měla někde napsané,” popisuje v úvodu ředitelka organizace. Samotný porod popisuje jako něco velmi náročného. “Do poslední chvíle jsem věřila, že to tak nebude, že ji donosím, ale ještě ten den přišla na svět. Dostavily se pocity strachu a nejistoty, jak to bude dál. Na tohle se člověk nemůže nijak připravit. Hodně mi pomáhala právě péče personálu, která se mi dostávala. Díky péči odborníků jsem věřila, že vše zvládneme,” říká Lucie Žáčková.

Naši odborníci patří mezi světovou špičku

Nedoklubko provozuje i terapeutickou podporu. Postupem let vybudovali síť regionálních koordinátorek po celé České republice, které se starají o své nemocnice. “Většina našich koordinátorek jsou také maminky předčasně narozených dětí a chtějí vrátit zpátky sílu za péči, která se dostala jim. Zaměřujeme se především na maminky, ale velká část směřuje i k podpoře tatínků i sourozencům. Jedná se o podporu informační i emocionální,vysvětluje Lucie a dodává, že odborníci u nás, kteří se starají o předčasně narozená miminka, patří mezi špičku ve svém oboru.

Můžeme často slyšet, že i z případů, kde je velmi negativní predikce, najednou vyroste krásný mladý člověk. “Zázraků je kolem nás celá řada. Ne vždy jsou prognózy pozitivní, ale máme kolem sebe spoustu rodin, které to dokázaly. Já sama jsem přesvědčená o tom, že pokud člověk má víru v dobrý konec a nastaví se tak i energeticky a směřuje všechny své síly k tomu, aby vše dobře dopadlo, skutečně to může pozitivně ovlivnit život dítěte. Je to potvrzeno i studiemi. Častý kontakt maminky nebo jiného člena rodiny s miminkem má vliv a prognóza je lepší, hospitalizace bývá kratší,” říká paní ředitelka.

Podpořit organizaci Nedoklubko můžete na dvoudenní akci pro odborníky z řad neonatologů, porodních asistentek, laktačních poradkyň… “Naším cílem je ve dvou dnech představit témata, která se týkají prevence předčasného porodu, nejčastějším komplikacím, vedení předčasného porodu, paliativní péči… Druhý den se pak více věnuje vývojové péči novorozence, podpoře kojení, laktace, podpoře vztahů rodiny předčasně narozeného miminka…” vysvětluje na závěr host Press klubu Frekvence 1 Lucie Žáčková.

Celý rozhovor najdete ZDE

Životní styl - další články

Doporučujeme