Vytřiďte si šatník, dožeňte resty. Jak využít čas v individuální karanténě

17. března 2020·Životní styl·Karolína Stránská

Mnohé firmy zavádějí preventivní home office, vláda vyhlásila individuální karanténu, jak tedy naložit s volným časem po příchodu z práce, či o víkendu?

Dožeňte resty

Ano, zůstat dva týdny či déle doma není zrovna ideální situace pro mnohé z nás. I tento čas se dá ale využít na zařízení věcí, které jsme dlouho odkládali. Možná jste se chtěli začít učit nový jazyk, nebo na vás v mailové schránce čekají desítky nevyřízených záležitostí. Pusťte se do nich.

Přečtěte si knížku

Čtení je obecně považováno za velmi terapeutické, takže vzít do ruky knížku (ideálně nějakou optimisticky laděnou a oddechovou) je jednou z nejlepších věcí, které pro sebe můžete udělat. Když se začtete do dobré knihy, čas plyne rychleji a nemáte tolik času myslet na koronavirus. Studie neuropsychologa Davida Lewise ukázala, že když člověk čte alespoň 6 minut denně, jeho úroveň stresu se může zredukovat o závratných 60%. Může to být leckdy účinnější než třeba procházka, či hraní videoher.

Proveďte generální úklid

Když se britský televizní hlasatel Jon Snow vrátil z Íránu do Velké Británie, bylo mu řečeno, že musí strávit dva týdny v izolaci. Jak s tím časem naložil? Srovnal si kravaty.

Zkuste se zaměřit na tu místnost, která už dlouho funguje jako odkladiště všeho možného. Není na čase ji uklidit? A co pověsit ty záclony, co už měsíce leží zabalené v rohu? Nebo se snad pustíte do přeplněného šuplíku u nočního stolku?

Koukněte na oblíbený seriál

Kdy jindy máte příležitost ke sjetí oblíbeného seriálu bez jakýchkoliv výčitek? Když jsou zakázané vycházky, epizoda za epizodou vašeho oblíbeného seriálu může dlouhé čekání zkrátit.

Aktualizujte si svůj životopis

Pro mnohé je horší než samotné hledání práce sednout si ke stolu a dát dohromady životopis. Pokud se poohlížíme po novém zaměstnání, často tenhle úkol odkládáme na dobu neurčitou. V karanténě ale máme času dost na všechno, aktualizace životopisu tak může být jednou z vašich aktivit.

Naučte se něco nového

Přebytek volného času může být skvělou příležitostí naučit se něco nového. Chystáte se do budoucna na dovolenou v zahraničí a rádi byste měli alespoň základy tamního jazyka? Teď máte skvělou příležitost se do učení pustit. Pohráváte si s myšlenkou změny kariéry a uvažovali jste už v minulosti, že byste chtěli pochytit základy grafiky či jiného oboru? Na internetu najdete tisíce kurzů, mnohé z nich zdarma.

Životní styl - další články

Doporučujeme