Začíná pylová sezóna! Víte, které rostliny vás alergií mučit nebudou?

18. dubna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Trápí vás nebo vaše blízké alergie na pyl a vykázali jste proto květiny ze svého domova i zahrady? Možná jste byli předčasně tvrdí. Existuje řada hypoalergenních rostlin, které vás příliš mučit nebudou. Můžete například zkusit vysadit pouze samičky, nebo se zaměřit na druhy s malým množstvím pylu.

Opět nám pomalu ale jistě začíná pylová sezóna. Zatímco jedni se radují a užívají si krásu a vůni rozkvetlých květin, jiní se s hrůzou v očích a kapesníkem u obličeje vyhýbají všemu, co by se snad dalo nazývat rostlinou. Nemusíte však být do konce života obklopeni betonem. Stačí se zaměřit na ty rostliny, které vás zcela neochromí.

Které to jsou? Vašimi spojenci by se mohly stát zejména dvoudomé. Sem patří druhy, které produkují samčí a samičí rostliny. Samičí květy neobsahují žádný pyl.

Ten na ně hmyz přenese ze samčích květů, aby mohl vzniknout plod. Pokud tedy budete pěstovat na své zahrádce pouze samičí rostliny, pyl vám vůbec nemusí dělat starosti. Nedočkáte se ale ani žádných plodů.

Obvyklejší je tento způsob rozmnožování mezi dřevinami. Mezi dvoudomé ale patří také třeba kociánek dvoudomý, kozlík dvoudomý, silenka dvoudomá, kortaderie dvoudomá, posed dvoudomý, léčivý rakytník řešetlákový, nahovětvec dvoudomý a nebo třeba třešně.

Další možností je zvolit si takové květiny, které kvetou jen po krátké období, a nebo mají specifický pyl, který minimalizuje vaše utrpení. Alergie spouští lehká pylová zrnka, která jsou přenášena na velkou vzdálenost větrem.

Když si ale vyberete například růži, její pyl je těžký a tak ho ve vzduchu poletuje jen minimum. Růže se totiž při svém rozmnožování spoléhají téměř zcela na práci létajícího hmyzu. Stejné je to i u ostatních hmyzosprašných květin. Mezi ty dále patří třeba žlutavý vanilovník plocholistý, obecně cykasy a krytosemenné rostliny. Větrosprašné naopak bývají jinany, jehličnany a trávy.

Životní styl - další články

Doporučujeme