Jednoduché způsoby, jak v roce 2024 zlepšit své zdraví

30. prosince 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Naše zdraví je velmi důležité. V záplavě každodenních starostí a povinností však často zapomínáme na to, co je pro nás nejlepší, a péči o sebe neustále odkládáme. Výsledek pak na sebe nenechá dlouho čekat. Pokud cítíte, že vaše kondice není ideální, existuje naštěstí několik jednoduchých způsobů, jak si pomoci. Zvládne je každý! 

Jezte více ovoce a zeleniny

Říkají nám to rodiče, vychovatelky ve školkách, školách i družinách a posloucháme to dokolečka skoro po celý život. Přesto však řada z nás tuto jednoduchou radu neposlouchá. Proč? Stravovací návyky je velmi obtížné změnit, pouhá změna jídelníčku však přitom může mít opravdu velké důsledky.

Ovoce a zelenina jsou velmi bohaté na různé vitamíny a další prospěšné látky. Naše tělo je uzpůsobené tomu, aby je pravidelně získávalo, a když se mu jich nedostává, tělo logicky nemůže fungovat tak, jak má. Ovoce a zelenina rovněž obsahují vlákninu a přispívají ke správnému zažívání, které je pro nás velmi důležité. A pokud vám to pořád nestačí, možná vás přesvědčí studie z roku 2018. Podle ní totiž už každých 100 gramů zeleniny či ovoce snižuje riziko rozvoje deprese o 3 %.

Méně seďte

Pokud nemáte fyzicky náročnou práci, ale naopak takovou, u které musíte po celou pracovní dobu sedět, pak jste možná jedním z lidí, kteří se toho moc nenahýbou. Tento problém je ve vyspělé společnosti čím dál častější. Člověk sedí v práci, o pauzu se nají opět v sedě, domů cestuje v autě, autobuse nebo vlaku a opět sedí. Večer přijede domů, je unavený a sedne si na gauč nebo do křesla. Pokud vám to zní jen trochu povědomě, měli byste zpozornět.

Vědci v posledních letech velmi důrazně varují před nadměrným sezením. Naše tělo na něj totiž není uzpůsobeno a velmi jím trpí. Pokud strávíme méně času vsedě, nezlepší se ale jen naše proporce vyvážením přísunu a výdeje energie – získáme i řadu dalších benefitů, o kterých možná ani nevíte. Sníží se riziko propuknutí rakoviny tlustého střeva, rakoviny dělohy a rakoviny prsu.

Pokud jste si tedy mysleli, že nastartování kondice bude nutně potřebovat návštěvu fitka, máme pro vás dobré zprávy. Stačí vystoupit z autobusu o zastávku nebo dvě dříve, dopřát si zdravotní procházku a více se zaměřit na čas, který strávíme na gauči. Více chůze dokáže s naším zdravím zázraky.

Dopřejte si zdravou dávku spánku

Určitě jste už slyšeli, že příliš málo spánku dlouhodobě tělo ničí. A ne jen tělo, utrpí i vaše paměť, soustředění nebo nálada… Možná vás ovšem překvapí, že zdravý není ani nadbytek prospaných hodin. Ideální je pro dospělého člověka prospat denně 6 až 9 hodin.

Nové výzkumy odhalily, že změna životního stylu může výrazně zlepšit kvalitu spánku, a kvalitní spánek zase pozitivně ovlivňuje energetický příjem během dne. Nedostatek spánku vede k tomu, že lidé touží po energeticky bohatších jídlech a snědí tak během dne o více než 400 kalorií navíc.

Zaměřte se na svůj stres

Současný svět může člověku způsobit opravdu hodně stresu. Jistě to znáte sami. Zřejmě už jste však i slyšeli, jak moc špatný pro nás neustálý stres je. Co s tím? Pokud plánujete udělat letos něco víc pro své zdraví, než jak tomu bylo loni, určitě byste se tím neměli ještě více stresovat. Naopak si z toho udělejte příjemnou záležitost. Do nového roku zkuste vstoupit s vlastním systémem, který vám pomůže hladinu stresu trochu snížit.

Může jít třeba o pravidelnou koupel, kdy se na nějaký čas naložíte do vany a všechny starosti hodíte za hlavu. Dobré je také plánovat více dopředu, aby člověk předešel stresu a tlaku na poslední chvíli. Někteří psychologové doporučují určit si v týdnu půlhodinu nebo hodinu, kterou budete mít vyhrazenou jen na starosti.

Že to zní zvláštně? Výsledek vás možná překvapí. Podle vědců je až 80 % našich starostí ve skutečnosti k ničemu. Zaobíráme se věcmi, které se nikdy nestanou, a nebo se již staly. Pokud vás tedy něco během týdne přiměje dělat si starosti, vaším úkolem v té chvíli je zastavit se a starosti naplánovat až do té konkrétní vyhrazené chvíle. Často se stává, že když ta chvíle nastane, myšlenky, které se během týdne zdály velké a důležité, jsou najednou úplně nepodstatné a již není třeba se jimi zabývat.

Pijte více vody

Lidské tělo je zhruba ze 70 % voda. Věděli jste, že již 1 % dehydratace oproti ideálnímu stavu výrazně narušuje naši schopnost soustředit se? Při práci často zapomínáme pravidelně pít a pak nás zasáhnou následky. Bolí nás hlava, jsme podráždění, vystresovaní a v takovém stavu je opravdu těžké udržet si dobrou náladu a dobrý výkon.

Místo nové diety nebo »zaručeně efektivního« způsobu cvičení se proto v novém roce zkuste zaměřit spíš na své celkové zdraví. Již malé změny totiž dokáží zázraky.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme