Černý pepř pomáhá hubnout a odstraňuje toxiny. Brání ztrátě paměti

Stačí malé množství tohoto koření a chuť vašeho pokrmu je okamžitě výraznější. Kromě dochucování se však černý pepř vyznačuje také řadou zdravotních benefitů, mezi které patří usnadnění trávení a vyplavování toxinů.

Piperin, sloučenina přítomná v černém pepři, je důvodem jeho kořenitosti. Díky antibakteriálním vlastnostem se pepř používá k ochraně potravin a také působí protizánětlivě.

Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, nalezneme v něm hořčík, fosfor, železo, draslík, vitamíny K, C a B6. Zároveň obsahuje velké množství vlákniny a poměrně decentní množství bílkovin a sacharidů.

Zlepšuje trávení

Pepř podporuje vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což umožňuje lepší trávení. Díky pepři také můžete předcházet nadýmání, dále podporuje močení a pocení, díky čemuž se z těla vyplavují škodlivé toxiny. Dobré trávení samozřejmě napomáhá i při hubnutí a zajišťuje plynulejší chod těla.

Ulevuje při nachlazení

Ajurvédská medicína s pepřem pracuje již dlouho. Do vod se pepř přidává, aby ulevil od ucpání dýchacích cest. Látka v něm obsažená totiž rozkládá hlen a jeho přirozená dráždivost, která vybízí ke kašli a kýchání. Antioxidanty navíc zabraňují volným radikálům, aby napadly zdravé buňky. Chrání systém před stařeckými skvrnami, ztrátou paměti a degenerací.