ZDRAVÍ: Proč se vyplatí hlídat si cholesterol

29. dubna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

O vysoké hladině cholesterolu ani nemusíme vědět. Nebolí, nekomplikuje nám život. Dokud to není najednou opravdu vážné.

Pokud je v krvi cholesterolu moc, začne se usazovat v cévách, kde vytváří aterosklerotické pláty. Zúží se nám cévy a životně důležité orgány se začnou špatně prokrvovat. Tak dostávají i méně kyslíku a živin. V ohrožení je tak srdce a mozek. Zvyšuje se krevní tlak a cévy ztrácejí pružnost.

Vsaďte na prevenci

Alespoň jednou za rok bychom si měli nechat změřit hladinu cholesterolu v krvi. I když se cítíte dobře. Pokud máte ale pár kilo navíce, nejíte dost zdravě a moc se nehýbete, doktora nevynechávejte. Cholesterol může být váš tichý a plíživý nepřítel.

Jezte zdravě a hýbejte se

To jste už slyšeli stokrát. Tak po sto prvé: Dbejte na zdravou stravu a dostatek pohybu. I svižná procházka se počítá, nemusíte běhat zrovna maratóny.

Znáte fytosteroly?

To jsou rostlinné tuky. Pro zdraví člověka jsou velice důležité, protože blokují a vytěsňují cholesterol a omezují jeho vstřebávání do krve. Tím zabraňují hromadění a ukládání cholesterolu v cévách a přispívají ke snížení jeho hladiny v krvi. Poprvé byla účinnost fytosterolů prokázána už v roce 1953.

Starejte se o sebe

Cholesterol můžeme kočírovat zdravým životním stylem a zdravým jídelníčkem. A nesmíme zapomenout na oblíbené zaklínadlo: nekuřte a nepijte ve velkém alkohol. Raději si dejte zelený čaj, hodně ovoce a zeleniny, zapomeňte na smažená jídla a slazené nápoje. 

 

ZDRAVÍ: Co nejvíc ohrožuje náš život? Žebříček podle lékařů

ZDRAVÍ: Dokáže naše tělo porazit rakovinu?

Životní styl - další články

Doporučujeme