Pětina mladých Čechů je ohrožena chudobou, bez pomoci rodiny se neobejdou

10. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Situace pro Čechy ve věku 18 až 30 let je stále obtížnější. Ukazuje to výzkum agentury Median pro Charitu ČR a katolickou církev, podle kterého je každý pátý z této skupiny ohrožený nějakou formou chudoby. Problém se týká zejména dostupného bydlení. Založení rodiny je tak pro mnohé finančně komplikované a bez pomoci příbuzných se řada mladých vůbec neobejde. 

Nástupní platy mladých lidí nebývají vysoké a výdaje spojené s bydlením stále rostou. „Bez rodinné finanční injekce jsou začátky těžké. Dokonce finančně se spojují i rodiny budoucích manželů, aby se dvojici složily na byt,“ uvedl pro Právo finanční poradce František Macháček.

Podle našeho průzkumu je celkem 20% mladých lidí ohroženo chudobou, přičemž navzdory obecným představám se nejedná o individuální selhání, ale z velké části za tím stojí společenské faktory, jako je rodinné zázemí, vzdělání, bydlení a dostupnost bydlení,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR pro web Katolická církev v České republice.

Na budoucnost svých dětí naštěstí většina rodičů myslí s předstihem. Průzkum agentury Partners ukazuje, že tři čtvrtiny matek potomků ve věku 10 až 18 let pravidelně svému dítěti spoří a snaží se vytvořit finanční polštář, který mu jednou usnadní začátky dospělého života. 1 % rodičů koupí pro budoucí život potomka pozemek a 4 % koupí nemovitost.

Podstatně více jedinců ohrožených chudobou je přitom mezi ženami (27 %), než mezi muži (18 %), a to zejména kvůli nižším příjmům žen a také kvůli snížené možnosti vydělávat například při péči o malé děti. A právě děti jsou pro mladé často velkým problémem.

S finanční zátěží se rodiče potýkají celkem asi 20 – 25 let, podle odhadů odborníků přitom náklady na dítě za celý život dosahují zhruba 1,6 až 3 miliony korun.  V případě, že navíc dítě na příklad vychovává pouze jeden rodič, může se rodina velmi snadno dostat do potíží.

Podle výzkumu je také velmi podstatné dosažené vzdělání. Nejhorší je situace mladých lidí bez maturity. Chudobou jich je ohrožených neuvěřitelných 40 %, u lidí s diplomem z vysoké školy je to “jen” 13 %.

Zprávy - další články

Doporučujeme