Václav Klaus: Považuji za nesmírně cenné, že Petr Kellner byl v byznysu schopen jít dál a vyvíjet se

1. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Bývalý prezident Václav Klaus (Foto: Frekvence 1)

Na začátku týdne Českou republiku obletěla smutná zpráva. Tragicky zemřel známý český podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner. Otázkou zůstává, kdo se ujme vedení jeho společnosti, a jak jeho smrt ovlivní trh v Česku. Pro Frekvenci 1 na tohoto vlivného Čecha zavzpomínal bývalý prezident Václav Klaus.

Podle Václava Klause označení “hráč” se pro Petra Kellnera nehodí. On byl normálně aktivním účastníkem trhu. On tam vykonal spoustu věcí a nikdo jsme nevěděli rozsah jeho aktivit, které až teď objevujeme v novinách,” popisuje. “Byl jedním z největších byznysmenů a myslím si, že jeho zásah a vklad do naší společnosti se netýkal jen byznysu, byl daleko víc. Kellner byl symbolem celé té přeměny, která se v Česku udála za poslední tři desetiletí,” dodal exprezident.

Považuji za nesmírně cenné, že on byl v byznysu schopen jít dál a vyvíjet se, rozvíjet věci a sahat do oblastí, které nikoho nenapadly,” řekl Klaus. Petr se angažoval i například v oblasti kultury, kdy České filharmonii věnoval vzácné hudební nástroje. “Možná byl vizionářem. On šel vždycky na hranu všeho. Nezůstával tam, kde by zůstala drtivá většina z nás,” doplnil.

Otázkou ale zůstavá, jak bude vypadat PPF bez Kellnera. “Všichni se trápí, jak bude vypadat PPF bez Kellnera, na kolik se tam prosadí jiná, výrazná, hodnotící osobnost a to se dělá velmi těžce. Je to sice tým, ale úloha toho jedince je vždycky naprosto mimořádná, to v případě Petra Kellnera samozřejmě bylo. Takže doufejme, že se někdo najde,” dodal bývalý prezident.

Také doplnil, že na jeho povaze bylo obdivuhodné, že nechtěl nikdy být mediální celebritou. “On toto rezulentně odmítal a to je vzácnost, kterou moc lidí nemá. Média zoufale hledala jeho fotografii, protože byla období, kdy mohly publikovat pouze 3-4 roky staré fotografie. On se prostě nepromenádoval před kamerami a to si myslím, že byl vážný přístup k životu,” uvedl Klaus.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme