Jak uvařit dobrou kávu

14. března 2011·Večer·Redakce
Pití kávy je rituál. Někdy důsledně dodržovaný, jindy trochu ošizený, ale pořád rituál. Jsou lidé, kteří se bez kávy po probuzení prostě nenastartují. Kávu pije velké procento populace a názory na její přípravu jsou tak rozdílné, jako lidi samotní. Káva, kterou vám připraví v Itálii, se naprosto liší od kávy, kterou pijou holky ze Sexu ve městě.

Základem dobré kávy je voda! Použitá rovnou z kohoutku není pro přípravu kávy úplně nejvhodnější.

Zkuste raději filtrovanou nebo aspoň odstátou vodu, neuděláte chybu.

 Dalším pravidlem je čistota – konvice, šálek i kávovar musí být čisté. Zvláště kávovar! Je-li delší dobu ponechán svému životu, může oblíbené kafe pěkně znehodnotit. Káva totiž rychle žlukne.

A ještě něco: kupujte a skladujte raději zrnkovou kávu. Mletá se rychle kazí a její aroma slábne. Na zrnkovou kávu se nejlépe hodí vzduchotěsně uzavíratelná nádoba.  

A úplně nejlepší je umlít si těsně před přípravou kávu čerstvou!

Teď už jen zalít vodou (nikoli vroucí, po dosažení bodu varu počkejte tak  2 minuty) – a je to! Už to krásně voní, zavíráte oči….

Krásné chvíle s šálkem kávy (třeba u poslechu Dámského klubu)!

Vaše Linda

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme