Vyhledávání
Milujeme bramborovou kaši!
Láska má mnoho podob. Láska k jídlu je jednou z nich. Připravte se, je tu smršť receptů na bramborovou kaši. Budete žasnout! Budete slintat! A věříme, že pak i vařit!Tak tady jsou! Báječné recepty na bramborovou kaši!
Zapečená brkaše číslo 1J
- 80 dkg brambor
- sůl
- 1 vejce
- 0,1 l smetany
- 2 dkg másla
- 3 lžíce strouhaného sýra typu parmezán,
- muškátový oříšek
- 20 dkg anglické slaniny
- několik kousků másla
Uvařené brambory prolisujeme na hladkou kaši, osolíme a promícháme s rozkvedlaným vejcem, smetanou, změklým máslem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Touto kaší naplníme ohnivzdornou misku a povrch upravíme nožem. Slaninu nakrájenou na nudličky napícháme do bramborové směsi tak, aby z ní trochu vyčnívala. Poklademe kousky másla a zapečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut při střední teplotě.
Zapečená brkaše číslo 2J
- sůl
- máslo – 125 g
- brambory – 1 kg
- žloutek – 4 ks
- sýr – 100 g
- smetana ke šlehání – 1 dl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Sýr nastrouháme. Máslo si rozehřejeme a troubu předehřejeme na 200 °C.
Uvařené brambory scedíme a ihned rozšťoucháme. Přidáme polovinu másla, polovinu sýra, smetanu a žloutky. Vše promícháme.
Zapékací misku vymaže máslem, rozložíme do ní bramborovou kaši, posypeme zbylým sýrem, zalijeme máslem a 10 – 15 minut směs zapékáme.
Hnízdečka z brkaše
- 1 kg brambor
- mléko
- 2 vejce
- 200g kuřecích jater
- 200g žampionů
- strouhaný tvrdý sýr
- petržel
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
Z uvařených brambor připravíme kaši, vmícháme celé vejce a strouhaný sýr. Bramborovou směsí naplníme cukrářský sáček a vytvoříme kulatá hnízda na plech s papírem na pečení. Očištěné a nadrobno nakrájené žampiony osmahneme na olivovém oleji s česnekem, osolíme, posypeme petrželkou a smícháme s orestovanými nakrájenými játry. Naplníme bramborová hnízda, potřeme rozšlehaným vejcem a zapékáme v troubě při 190°C asi 10 minut.
Brkaše po holandsku
- Mleté maso
- Kysané zelí
- Eidam
- Cibule
- Sůl, pepř, kari koření
- Olej na smažení
Uvaříme si bramborovou kaši. Cibulku nadrobno pokrájíme a necháme na troše oleje zesklovatět. Přihodíme mleté maso, které nasolíme, opepříme a přibarvíme kari kořením. Na osmahlé maso, vysypeme sklenici kysaného zelí a necháme vše prohřát.
Nakonec navršíme bramborovou kaši, zasypeme strouhaným eidamem, a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví.
Brkaše s cuketou – pro děti od 9. měsíce
Brambory dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do vody, pak slijeme jen část vody a brambory i se zbylou vodou rozmačkáme. Přidáme lžíci sušeného mléka a malý kousek másla. Nakonec do kaše vmícháme nadrobno nastrouhaný kousek oloupané cukety.
Brkaše na sladko
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, ale trochu vody necháme. Brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, trochu mléka, přisypeme hrst dětské krupičky a důkladně rozmícháme, aby nezůstaly kousky brambor, aby kaše byla jemná. Můžeme i rozšlehat šlehačem. Tuto kaši vložíme do mísy z jenského skla nebo pekáčku, obrácenou vařečkou uděláme v kaši důlky, zalijeme mlékem a povrch poklademe kousky másla. Vložíme do trouby a pečeme, až je na povrchu červená kůrčička.
Na talíři sypeme strouhaným perníkem s cukrem a mastíme máslem. Pochoutka zejména pro děti.
Zeleninová polévka ze zbylé brkaše:
Zbylou bramborovou kaši (stačí jedna porce, ale lepší je o něco více) můžeme využít k přípravě výborné zeleninové polévky. Kaši naředíme mlékem a rozšleháme, aby nezůstaly hrudky. Poté dolejeme potřebné množství vody – přidáme zeleninový bujón (případně ještě dosolíme), špetku pepře a polévkovou zeleninu. Před dovařením přidáme lžíci olivového oleje. Pokud máme kousek eidamu, nastrouháme ho a dozdobíme polévku na talíři.
No a klasika – do kaše můžete přidat šunku,sýr nebo česnek, trochu mouky a vajíčko do zbylé kaše – můžete udělat bramborové placky…
Dobrou chuť!
Vaše Linda