Milujeme bramborovou kaši!

31. března 2011·Večer·Redakce
Láska má mnoho podob. Láska k jídlu je jednou z nich. Připravte se, je tu smršť receptů na bramborovou kaši. Budete žasnout! Budete slintat! A věříme, že pak i vařit!

Tak tady jsou! Báječné recepty na bramborovou kaši!

 

Zapečená brkaše  číslo 1J

  • 80 dkg brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 0,1 l smetany
  • 2 dkg másla
  • 3 lžíce strouhaného sýra typu parmezán,
  • muškátový oříšek
  •  20 dkg anglické slaniny
  •  několik kousků másla

Uvařené brambory prolisujeme na hladkou kaši, osolíme a promícháme s rozkvedlaným vejcem, smetanou, změklým máslem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Touto kaší naplníme ohnivzdornou misku a povrch upravíme nožem. Slaninu nakrájenou na nudličky napícháme do bramborové směsi tak, aby z ní trochu vyčnívala. Poklademe kousky másla a zapečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut při střední teplotě.

 

Zapečená brkaše číslo 2J

  • sůl
  • máslo – 125 g
  • brambory – 1 kg
  • žloutek – 4 ks
  • sýr – 100 g
  • smetana ke šlehání – 1 dl

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Sýr nastrouháme. Máslo si rozehřejeme a troubu předehřejeme na 200 °C.

Uvařené brambory scedíme a ihned rozšťoucháme. Přidáme polovinu másla, polovinu sýra, smetanu a žloutky. Vše promícháme.

Zapékací misku vymaže máslem, rozložíme do ní bramborovou kaši, posypeme zbylým sýrem, zalijeme máslem a 10 – 15 minut směs zapékáme.

Hnízdečka z brkaše

  • 1 kg brambor
  • mléko
  • 2 vejce
  • 200g kuřecích jater
  • 200g žampionů
  • strouhaný tvrdý sýr
  • petržel
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl

 Z uvařených brambor připravíme kaši, vmícháme celé vejce a strouhaný sýr. Bramborovou směsí naplníme cukrářský sáček a vytvoříme kulatá hnízda na plech s papírem na pečení. Očištěné a nadrobno nakrájené žampiony osmahneme na olivovém oleji s česnekem, osolíme, posypeme petrželkou a smícháme s orestovanými nakrájenými játry. Naplníme bramborová hnízda, potřeme rozšlehaným vejcem a zapékáme v troubě při 190°C asi 10 minut.

 

Brkaše po holandsku

  • Mleté maso
  • Kysané zelí
  • Eidam
  • Cibule
  • Sůl, pepř, kari koření
  • Olej na smažení

Uvaříme si bramborovou kaši. Cibulku nadrobno pokrájíme a necháme na troše oleje zesklovatět. Přihodíme mleté maso, které nasolíme, opepříme a přibarvíme kari kořením. Na osmahlé maso, vysypeme sklenici kysaného zelí a necháme vše prohřát.

Nakonec navršíme bramborovou kaši, zasypeme strouhaným eidamem, a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví.

 

Brkaše s cuketou – pro děti od 9. měsíce

Brambory dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do vody, pak slijeme jen část vody a brambory i se zbylou vodou rozmačkáme. Přidáme lžíci sušeného mléka a malý kousek másla. Nakonec do kaše vmícháme nadrobno nastrouhaný kousek oloupané cukety.

 

Brkaše na sladko

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, ale trochu vody necháme. Brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, trochu mléka, přisypeme hrst dětské krupičky a důkladně rozmícháme, aby nezůstaly kousky brambor, aby kaše byla jemná. Můžeme i rozšlehat šlehačem. Tuto kaši vložíme do mísy z jenského skla nebo pekáčku, obrácenou vařečkou uděláme v kaši důlky, zalijeme mlékem a povrch poklademe kousky másla. Vložíme do trouby a pečeme, až je na povrchu červená kůrčička.

Na talíři sypeme strouhaným perníkem s cukrem a mastíme máslem. Pochoutka zejména pro děti.

 

Zeleninová polévka ze zbylé brkaše:

Zbylou bramborovou kaši (stačí jedna porce, ale lepší je o něco více) můžeme využít k přípravě výborné zeleninové polévky. Kaši naředíme mlékem a rozšleháme, aby nezůstaly hrudky. Poté dolejeme potřebné množství vody – přidáme zeleninový bujón (případně ještě dosolíme), špetku pepře a polévkovou zeleninu. Před dovařením přidáme lžíci olivového oleje. Pokud máme kousek eidamu, nastrouháme ho a dozdobíme polévku na talíři.

 

No a klasika – do kaše můžete přidat šunku,sýr nebo česnek, trochu mouky a vajíčko do zbylé kaše – můžete udělat bramborové placky…

Dobrou chuť!

Vaše Linda

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme