Salátem ke zdraví!

14. dubna 2011·Večer·Redakce
Saláty jsou přímým zdrojem všech látek, které nám na jaře pomohou k vitalitě! Takže až vám někdo řekne: ty saláte, je to poklona! Připravila jsem pro vás salátové okénko, tak si klikněte!

Co by byl salát bez marinády!

Salát se vždy zalévá marinádou, aby zvláčněl a získal na chuti.

Úplně klasická marináda: ocet, olej, sůl a špetka cukru, podle vaší chuti.

Bylinková marináda

Dvě lžíce oleje, lžíce medu a hrst jemně nasekaných bylinek (provensálské koření, petrželka, pažitka, kerblík, fenykl, kopr…). To všechno prošleháte v míse spolu s deci kysané smetany.

Smetanová marináda

Do misky vlijete krabičku (1/8 litru) kysané smetany, vyklepnete žloutek, přidáte lžičku plnotučné hořčice a lžičku drobně pokrájené cibulky. Dochutíte citronovou šťávou, muškátovým oříškem, bílým pepřem (ten je do salátů jemnější než černý), můžete nadrtit stroužek česneku a dosolíte. Promícháte, ideálně prošleháte a můžete zalévat jakýkoli listový salát, ale také salát rajčatový, lilkový…

Do základní marinády: ocet, olej, cukr, sůl můžete dodat nastrouhaný sýr typu niva nebo balkán, eidam, ementál.

 

Vždycky se dá marináda změnit druhem zvolené hořčice. Běžně se používá plnotučná, ale lze zkusit třeba i francouzskou.

Kdo má rád česnek, může klidně prolisovat do základní marinády tři stroužky.

 

Hutnější salát, který může sloužit jako samostatná večeře, může mít marinádu z tvarohu, jogurtu, strouhaného jablka, strouhané cibule, a pak klasika: ocet olej, cukr, sůl, případně se tvarohová zálivka doředí mlékem. Dá se použít k rajčatům, okurkám nebo listovým salátům všech druhů.

Místo tvarohu či jogurtu můžete zvolit i tavený sýr či majolku.

 

A teď jedna dobrota – svěží salát

Množství: 4 porce

-1 zralé mango

-1 měkčí avokádo

-1 hlávka ledového salátu

-100 gramů para ořechů

-2 limety

-2 lžíce medu

-špetka soli a pepře

1. Očistíme listy salátů a nakrájíme na proužky. Mango s avokádem oloupeme a pokrájíme na kousky.
2. Para ořechy nasekáme na menší kousky.
3. Z medu, limetkové šťávy a trošky soli a pepře připravíme zálivku.
4. Salát můžeme případně pokapat jen šťávou, avokádo díky tomu na vzduchu nezhnědne.

 

Na závěr – chlapům do salátu šoupněte kousek masa, vejce a bude klidJ

Vy si můžete pro změnu dát i ovocný salát…

Vaše Linda

 

A ještě přidám haldu receptů od vás!

Ahojky trojlistku,salatky jsou mnamky. Krabi tycinky,testoviny,uvarene vajicko,olivy,kureci masicko,kukurice,kysela okurka a nazaver majoneza. No mnamka Ivuska

DO SALATU PRIDAVAM TROSKU STROUHANEHO CERSTVEHO ZAZVORU,VYNIKAJICI CHUT. MIRKA Z FRYDKU

AHOJ HOLKY, URCITE ZKUSTE DO JAKEHOKOLI SALATU ZALIVKU: VINNY OCET, OLIVOVY OLEJ, DIJON HORCICE (VSE VE STEJNEM MNOZSTVI CESNEK ZAMICHAT (VYPADA TO DESIVE)  MNAM!

UGRILUJI PAPRIKY, CIBULI POTRENE CESNEKEM,MASLEM

NEBO OLIV. OLEJEM S PROVENSALSKYMI BYLINKAMI, KOZI SYR DAM ROZTECT DO MUFINEK S GRIL.KORENIM A TYHLE NAMKY DAM NA RUKOLKU NEBO POLNICEK( CO NESNI ZELVY) A OZDOBIM NASTRIKANOU KYTICKOU KARAMELIZOVANYM BALZAMICEM. JE TO MOC DOBRE. PAVLA

SALATEK pro dietare ananas,jahody,kiwi,mandarinky a misto slehacky prelit sektem jana

AHOJ HOLKY SALAT Z PAMPELISKOVYCH LISTU JE TROSKU HORKY ALE DOBRY:K LISTUM SE PRIDA CIBUL A ZALIJE ZALIVKOU Z OLEJE,CUKRU,SOLI A OCTA DOBROU CHUT JITKA

Salat ledovy na drobno nakrajet, dale libecek 6hlavicek pampelisek a cele zalejeme jogurtem a dame jednu lzici medu je to zdrave a dobre jime touhle dobou skoro ke vsemu.

Nejen v lete doporucuju tzv tarator: okurka na kosticky zalit kefrem. Sul, pepr, cesnek a hodne nadrobno cerstveho kopru a chutna to mnam!

NASTROUHAT CELER NAJEMNO,PRIDAT ROZINKY,TROKU SOLI,LILKU TATARKY. HELENA OSTRAVA

DOBRY den, holky, recept na salat? Tak treba: uvarit nejmensi testovinove muslicky a do nich vmichat nakrajenou zeleninu z Moravanky, i s feferonkou, nejaky dobry salamek a majonezkou spojit. A nebat se tam pridat dalsi feferonky. Mnaaam!!! Alice

POSILAM CHUTOVKU ZDRAVUSKU NENI TO SALAT ALE VYBORNY JARNI JIDLO – BRAMBORAKY S NADROBNO NAKRAJENYMI KOPRIVAMI A POPENCEM ZDRAVICKO UPLNE CITITE A CHUTNA!

NAKRAJEN MAL KOUSKY KURECICH PRS PROLEJEME 2LZ OLEJE A PROSYPEME GYROS KORENIM PRES NOC PROLEZET RANO ORESTOVAT A PRIDAT 3 BARVY PAPRIK NA PLATECKY KYS. SMETANU NEBO TATARKU. MNAM DOBROTA

RADA, JAK na horkost pampelisky.Nez listky vyrostou,prikryt treba kvetinacem.Zustanou svetle a mnam.Pa.Minka

AHOJ holky,nejlepsi salat je pecene veprove koleno, a uz o nicem jinem nespekulujte. Jirka.

Na salaty to chce fantazii a chut.Micham ananas,cukrovy meloun,jablka-JEN 4 DRUHY OVOCE-,olivovy olej nebo zakysanou smetanu a pozor-mirne provensalskeho   koreni.

AHOJ HOLKY, NEJLEPSI SALAT JE SPENATOVY. SPENAT NA JEMNO. PRIDA SE CESNEK, VEJCE, SUL, PEPR. PODAVA SE ZATEPLA S BRAMBOROVYM KNEDLIKEM, A VYPECKY. ZDRAVI LADIK

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme