Vdolky z trouby

7. března 2013·Večer·Redakce
Vdolky mají rádi kluci i holky!

½ kg hl. mouky

2 lžíce cukru

kostka droždí

4 dkg tuku

¼ litru vlažného mléka

2 žloutky

špetka soli

Nejdřív si uděláme z mléka, cukru, droždí a trochou mouky kvásek. Než vzejde kvásek, prosejeme mouku a smícháme ji se žloutky, špetkou soli a rozpuštěným tukem.

Vlijeme vykynutý kvásek a propracujeme v hustější těsto. Dáme do mísy do tepla vykynout a přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Také těsto můžeme poprášit trochou mouky, aby neoschlo.

Když těsto vykyne, vyválíme z něj na vále silnější plát a vykrajujeme kroužkem kolečka a ta dáváme na pečící papír na plech a necháme ještě tak 15-20 minut nakynout. Pak je pomastíme rozehřátým tukem a pečeme na 180° do světlezlata. Pak je otočíme, opět pomastíme a pečeme dozlatova.

Pak je vytáhneme, dáme nahoru marmeládu nebo povidla a šlehačku.

P.S. Pokud nemáte vykrajováno, můžete z těsta tvarovat vdolečky tak, že naberete těsto lžící a mastnýma rukama vytvarujete vdolečky – mastnýma proto, abyste je nepotrhali.

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme