Vyhledávání
Vdolky z trouby
Vdolky mají rádi kluci i holky!½ kg hl. mouky
2 lžíce cukru
kostka droždí
4 dkg tuku
¼ litru vlažného mléka
2 žloutky
špetka soli
Nejdřív si uděláme z mléka, cukru, droždí a trochou mouky kvásek. Než vzejde kvásek, prosejeme mouku a smícháme ji se žloutky, špetkou soli a rozpuštěným tukem.
Vlijeme vykynutý kvásek a propracujeme v hustější těsto. Dáme do mísy do tepla vykynout a přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Také těsto můžeme poprášit trochou mouky, aby neoschlo.
Když těsto vykyne, vyválíme z něj na vále silnější plát a vykrajujeme kroužkem kolečka a ta dáváme na pečící papír na plech a necháme ještě tak 15-20 minut nakynout. Pak je pomastíme rozehřátým tukem a pečeme na 180° do světlezlata. Pak je otočíme, opět pomastíme a pečeme dozlatova.
Pak je vytáhneme, dáme nahoru marmeládu nebo povidla a šlehačku.
P.S. Pokud nemáte vykrajováno, můžete z těsta tvarovat vdolečky tak, že naberete těsto lžící a mastnýma rukama vytvarujete vdolečky – mastnýma proto, abyste je nepotrhali.