Bude dražší pivo! Za Plzeň budeme muset zaplatit víc

2. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Od 1. října zvýšil ceny Plzeňský Prazdroj a následovat ho nejspíš budou i další pivovary. Důvodem je rostoucí inflace. Plzeň naposledy zdražila v roce 2018. V průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Staropramen zdražil už 1. července. S informací přišel deník Blesk.

Plzeňský Prazdroj zdražuje čepované pivo v průměru o tři procenta. jedná se tedy o 46 haléřů na jedno velké pivo. Je to poprvé po třech letech, co se zdražení dotkne čepovaného piva. Vzhledem k tomu, že ostatní pivovary v minulých letech vždy Plzeň následovaly, dá se předpokládat, že nyní zdraží také.

Jedná se o pivovar Ferdinand v Benešově, náchodský Primátor a Bernard. Budvar a Svijany se budou snažit ceny udržet. K situaci se zatím nevyjádřila velká skupina Heineken, kam spadají Krušovice, Starobrno, Zlatopramen nebo Hostan.

Mluvčí Plzeňského Prazdroje říká, že se snažili udržet ceny beze změny, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se změnami, které je postihly. “Šlo o důsledky zavedení regulací, jako jsou EET, zákaz kouření i dopady pandemie,” řekl.

Vzhledem k tomu, že chtěl restaurace podpořit, bezplatně vyměnil prošlé pivo a odložil hostinským platby. Prazdroj prodal loni v tuzemsku a v zahraničí téměř 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně.

Zprávy - další články

Doporučujeme