Sulc je dobrý na klouby!

Kvalitní sulc je na klouby lepší než tablety z lékárny!

Sulc

 

3-4 vepřové očištěné nožičky

1 vepřové koleno

1 vepřový jazyk

kořenová zelenina – tak 2 mrkve, půl celeru a 1 petržel

bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, ocet

 

Nožičky, kolena a jazyk zalijeme studenou vodou, aby byly ponořené, přidáme koření v látkovém uzlíčku, osolíme a necháme zvolna vařit doměkka.

(Nožičky doporučuju před vařením po stranách proříznout – lépe se z nich vyvaří všechno to pojivo, co dělá sulc!)

Vyndáme maso a pytlíček s kořením a maso obereme z kostí (jazyk je nutno oloupat), nakrájíme na drobné kostky, kůže umeleme nebo nakrájíme. Ve vývaru uvaříme zeleninu nakrájenou na kostičky.

Pak smícháme maso a zeleninu, zalijeme tím vývarem (množství podle potřeby), dochutíme octem, solí a pepřem a nalijeme na pekáček nebo na hluboký pečící plech a necháme ztuhnout. Pokud se na vrchu usadí tuk, sebereme ho.

Podáváme studené s chlebem, cibulí a octem. Ovšem nejkrásnější je sulc ztuhlý v průhledné míse!

Typ: Před zalitím vývarem můžeme kvůli barvě i přidat vejce natvrdo nakrájené na plátky.

Tak ať se sulc povede!

Vaše Linda