Aleš Kuda: Prodejci byli na zákaz HHC připraveni. Na trhu je látka, která je mnohem nebezpečnější

19. března 2024·Zprávy·Barbora Turková·Ivana Zítová

Aleš Kuda

Hostem Press klubu byl zkušený adiktolog Aleš Kuda. Ivana Zítová s ním probrala nedávný zákaz HHC látek, jak rychle se na to byli schopní připravit i samotní prodejci a jak moc důležitá je prevence u dětí a jejich rodičů.

Je to více, než 14 dní, co máme od zákazu prodeje výrobků, které obsahují HHC a produktů s ním. „Trochu se bojím, že se stalo to, co jsme predikovali. Ta látka je dál dostupná, i když se tedy jedná o trestný čin, ale není v silách státu, aby zajistil úplnou kontrolu. Stalo se to, co se stalo před lety s MDA, tedy extází. Lidé, kteří HHC neznali, tak říkali, že si to musí koupit, protože to bude zakázané a chtěli to zkusit. Trh byl připraven a může to být i marketingová strategie. Už teď tu máme látky, které nejsou na tom seznamu a prodávají se,” říká Kuda. HHC je přírodní látka, tzv. psychomodulační a nějakým způsobem dovede ovlivnit naši náladu. „Do cca 1% se objevují v konopí a účinkem je velmi podobná THC – relaxační, uvolňující a THC je více psychedelické.

Prodejci ale nyní nabízí nové látky HHCP2, která na seznamu není. „Máme tady umělou inteligenci a my přes ni zrychlujeme výzkum, ale také ji můžeme využít v tom, že nám navrhne nové chemické vzorce. Otevírá se nám obrovské množství syntetických drog, tedy kanabinoidy, které jsou jen na syntetické bázi a nevyskytují se v přírodě a jsou uměle vytvořeny. Toxicita je daleko vyšší, jsou nebezpečnější, a pokud byste měli stejnou dávku HHC, tak HHCP2 je 30krát vyšší, než ty přírodní látky,” varuje adiktolog.

S dětmi je potřeba o drogách mluvit

Závislostem se věnuje 30 let, a jak sám říká, lidé, kteří by byli čistě závislí na THC, se k němu nedostávají. „Když už se ke mně někdo takový dostane, tak je to kombinace s životním příběhem a problémem. Nechci to zjednodušovat, má to svoje rizika, ale ve srovnání s alkoholem je ta toxicita daleko nižší.Důležitá je samozřejmě prevence. „Desetiletí tady děláme účinnou protidrogovou politiku a prevenci máme propracovanou. Primární prevence začíná už na prvním stupni základní školy, protože je důležité a vycházíme z toho, že zhruba v těch 12 letech má ten mladý člověk ucelený názor na drogy. Dnes si teenager dovede sehnat informace o všem, včetně o drogách. K těm dětem na prvním stupni mluvíte adekvátně k jejich věku. Musíme je naučit pracovat s emocemi, aby pak neměli nutkání zkoušet alkohol nebo THC, aby ty emoce nějak zpracovávaly přes tohle. Na začátku jim to možná pomůže, ale na konci je slepá cesta,” říká adiktolog s tím, že nejdůležitější je, aby se o tom rodiče s dětmi bavili.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme