Andor Šándor: Evropa a Rusko musí mezi sebou obnovit důvěru. Bezpečnost by měla být nedělitelná a pro všechny stejná

23. února 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor. (Foto: Frekvence 1)

Situace na Ukrajině se v posledních dnech vůbec nevyvíjí dobře. Ruský prezident Vladimir Putin podnikl podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové vůči Ukrajině akt vojenské agrese a okupaci. Jaká by byla situace, kdyby Ukrajina nebyla přizvána do NATO? Čeká západní Evropu velká migrační vlna? A co se bude dít dál? K tomu se v rozhovoru pro Frekvenci 1 vyjádřil bezpečnostní poradce a generál Andor Šándor.

Kdyby Evropě nebyly celou dobu bezpečnostní zájmy Ruska šumafuk, nemuseli bychom podle Šándora stát před zásadními otázkami bezpečnosti. “Byli bychom v jiné situaci. Všimli bychom si, že oni už nechtějí nikam ustupovat. Rusko vznáší požadavky, které jsou neakceptovatelné, jako například vrátit Alianci před rok 1997,” popisuje generál a dodává, že Vladimir Putin má dva cíle. “Jeden cíl předvedl v pondělí, kdy zariskoval. Když se podíváme na míru sankcí, o kterých se hovoří, tak se to bohužel vyplatilo a druhá věc je, že přes Ukrajinu tlačí na západní společenství, pokud jde o nový bezpečnostní systém, architekturu v Evropě.”

Mnoho lidí čekalo, že začne válka. Co říká bezpečnostní poradce na způsob ruského provedení? “Teď, když víme, že sankce Rusko nějak bolet nebudou… Ukazuje se, že to Putin vykalkuloval k jeho prospěchu. Bohužel, to je realita a přechod společné hranice mezi Ruskem a separatistickými republikami, nebyl komplikovaný, protože tam nejsou žádné ukrajinské jednotky. Takže Rusové toto byli schopni naplánovat velmi rychle,” popisuje a doufá, že bude pokračovat diplomacie, protože v sázce opravdu není málo. Také doplnil, že Rusko určitě nechce jít dál než za rámec cordon sanitér, vytvořeného z bývalých posovětských republik. “Rusko bude rádo, když v nich budou režimy, které mu minimálně nebudou nepřátelské a těžko můžeme čekat, že by se teď v Kyjevě objevil pro ruský režim, to asi těžko,” doplnil s tím, že si není jistý, že by Rusko chtělo jakkoliv zabrat Pobaltí, Polsko, Českou republiku. “Sovětský svaz se toho milerád zbavil v roce 1989.

Mnoho odborníků už teď varuje před velkou migrační vlnou, která se může objevit v západní Evropě. “To se nedá vyloučit. Kdyby konflikt vzplál, migrační vlna může být jednou z nežádoucích efektů, které by ovlivnily země jako je Polsko, Slovensko, Česká republika. O tom není žádných pochyb, říká Šándor.

Jak se bude situace vyvíjet dál?

“Teď je na řadě západ. Abychom se skutečně popasovali s tím, co se odehrálo v pondělí. Což nelze naznat jinak, než porušením všech mezinárodních principů, abychom se nějak zachovali a zároveň si zachovali chladnou hlavu a řekli si, že v sázce je osud Evropy,” uvádí. Jediné řešení je obnovení důvěry. “Což bude strašně těžká věc. Začít řešit bezpečnostní uspořádání Evropy tak, aby bezpečnost byla, jak si všichni přejeme, nedělitelná a pro všechny stejná, a aby se i Rusko chovalo civilizovaně. Aby dodržovalo všechny principy mezinárodního práva a garantovalo, že posovětské země nebudou masírovat k jejich obrazu, ale že vývoj v nich bude záležet na občanech dané země,” řekl na konci rozhovoru bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme