Andrej Babiš: Fiala nedává lidem peníze, ale dostává je z DPH z toho drahého slunečnicového oleje

27. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Andrej Babiš. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl ze své pojízdné kanceláře šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Během rozhovoru se vyjádřil, co by měla Fialova vláda dělat, jak by měla pomoci lidem. Opět zopakoval, co všechno udělal pro lidi on sám a současnou vládu označil za partu amatérů, která tomu nerozumí.

Expremiér mluví nejen s voliči, ale i s kachnami

Podle videí a toho, co se objevuje na sociálních sítích, se dá jeho cesta za voliči považovat za úspěšnou.“Ano, já mám nový instagram, kde se snažím být vtipný, mám tam rozhovor s kachnami v Příbrami. Já mám rád lidi a rád mezi ně chodím. Stále říkám, že s kandidaturou na prezidenta to nijak nesouvisí. Když jsem byl ministrem financí, neměl jsem čas takhle jezdit po České republice. Nemám problém odpovídat lidem na otázky, rozdávám knížky…” říká expremiér Andrej Babiš.

Ať Fiala vrátí peníze z DPH lidem

Na celostátní sněmu Hospodářské komory šéf hnutí ANO řekl, že vláda by měla napomoct podnikatelům, kteří se v důsledku s rostoucí inflací potýkají s prudkým zdražováním výrobních nákladů a úrokům z úvěrů. Měli by dostat desítky miliard korun z nerozděleného zisku polostátní energetické společnosti ČEZ. ČEZ se topí v zisku a odkud má zisk? No od lidí a firem, kteří to zaplatili. ČEZ  má za první kvartál třikrát větší zisk než za minulý rok, má 150 miliard nerozděleného zisku, a když jsem se já stal ministrem financí, tak jsem dal firmy do pořádku. Teď tam leží peníze, které si může vláda vyplatit v rámci dividendy a konečně odpustit lidem poplatky za obnovitelné zdroje, snížit DPH na nulu za energie. To jsme udělali my v listopadu a v prosinci a proto byla inflace jen 5,3%. Pan Fiala nedává lidem peníze, ale dostává je z DPH…z toho drahého slunečnicového oleje. Nikdy takové peníze z DPH neměl, tak ať už je konečně těm lidem vrátí. Celá Evropa to dělá, jenom Česká republika je nejhorší a asociální vláda pana premiéra Fialy a nejhorší guvernér v historii pan Rusnok,” konstatuje rázně bývalý premiér.

V radě ČNB jsou pouze dva rozumní, ostatní tomu nerozumí

Jak to bude vypadat nyní s možností hypoték pro mladé rodiny, když se novým guvernérem ČNB stal Aleš Michl? “Pan Michl byl, chudák, mým poradcem do května 2017. Pak naše spolupráce skončila. Teď, když se zjistilo, že pan prezident o něm uvažuje, vznikla obrovská kampaň. Pan Michl má smůlu v tom, že v radě jsou pouze dva rozumní. On a pan Dědek, který už v lednu kritizoval v článku tuto politiku ČNB. Oni tam údajně hlasují tajně, takže já nevím. S panem Michlem nejsem v kontaktu,tvrdí Andrej Babiš.

Vláda tomu nerozumí

Bývalý premiér má teď velký kontakt s lidmi, kteří se mu podle jeho slov se vším svěřují a říkají mu, co je nejvíc trápí. “Trápí je to, že ačkoliv je krize, vláda nepracuje tak, jak by měla. My, když jsem šli s něčím ven, měli jsme vše promyšlené a jasně jsme řekli, kdy to bude, kolik to bude…v rámci covidu jsme pomohli 700 000 firmám. Když je krize, tak se pracuje od rána do večera a oni nejsou schopni dát ani těch směšných 5 000 korun, protože se zjistilo, že je to protiústavní. Je to zkrátka parta amatérů,” má jasno expremiér.

A co Andrej Babiš říká aktuálně na to, zda bude kandidovat na prezidenta? “Já se rozhodnu na poslední chvíli, ale pokud nebudu kandidovat, bude to nuda.” 

Zprávy - další články

Doporučujeme