Andrej Babiš: Neustále jenom lžou, aby překryli neschopnost ve vládě a přítomnost organizovaného zločinu

8. září 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Andrej Babiš. (Foto: Frekvence 1)

Minulý pátek byla po 22 hodinovém jednání vyslovena důvěra vlády. Několik dní před ní se předtáčel rozhovor s expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Když jsem chtěli rozhovor aktualizovat, Babiš se omluvil s tím, že je časově vytížen a připravuje se na soud.

Andrej Babiš napsal dopis premiéru Petru Fialovi, aby našel odvahu a odvolal ministra vnitra Víta Rakušana. „Pan Rakušan by neměl být na vnitru, on je učitel, tak ať si vezme školství, kterému asi rozumí. Je skandální, když pan premiér řekl, že šéf rozvědky pomáhal rozkrýt dozimetr. Státní zastupitelství to hned popřelo. Jsou to neuvěřitelné věci, které se tady dějí. Chci říct, aby Jurečka a Kubka přestali lhát, že znám Krejčíře. Neznám ho, v životě jsem ho neviděl. Oni vždycky lžou a hážou to na nás. Jenom proto, že šéf pošty se potkal s Rédlem, tak skončil. Šéf rozvědky s ním měl byznysové kontakty a pan Rakušan ho kryje. Nerozumím tomu, proč to pan premiér dělá, a pokud se to nezmění, tak budeme říkat, že je to Rédlova vláda, protože on drží vládu a bez něj to nefunguje,” říká Andrej Babiš.

O pár dnů později vláda po 22 hodinách jednání dostala důvěru. Sám Babiš přiznává, že tušil, jak hlasování o důvěře dopadne ještě předtím, než bylo jednání vyvoláno. „Vláda přišla do Strakovy akademie 17. prosince, předali jsme to důstojně a všechno jsme připravili. Jak oni svolávali nedůvěry naší vládě? Únos mého syna? Totálně vylhaná věc. Čapí hnízdo? Patnáct let stará věc, ale oni o tom stále mluví. To ale nemá nic společného s mojí politickou kariérou. Je jasné, že oni koryta potřebují, ministři jsou na vrcholu kariéry, tak se podrží,” říká Babiš a doplňuje, že hnutí ANO chce lidem prostřednictvím nedůvěry říct, že vláda pro ně neudělala nic. „Vláda ani jednou nejela do regionu, my jsme jezdili za hejtmany a za lidmi. Chceme lidem říct, co vláda všechno neudělala. Kdybychom byli u vlády, tak bychom dotlačili ČEZ, aby odešel z lipské burzy. ČEZ tam má o 300% vyšší zisk a vláda mu ještě půjčí 75 miliard, místo toho, aby vláda peníze vzala a dala je lidem. My bychom zastropovali ceny energií, to je hlavní problém. Mluví tu o úsporném tarifu, ale nikdo neví, co to je. Nikdo neví, jaké budou ceny energií a plynu. Zastropováním záloh měli už dávno lidem pomoci, téměř všichni v Evropě to dělají,” komentuje Babiš.

Priorita hnutí ANO je vrátit se do vlády a pomáhat lidem

Přijde mu směšné, že lidi, kteří celý život platili daně, musí potupně jít na Úřad práce s papíry a žádat o příspěvky. Nebo že rodiny s dětmi dostanou “pastelkovné” pět tisíc korun. „Kdybych měl nějaký sen o špatné vládě, tak tahle vláda zásadně překonala takový sen. Je to nepředstavitelné, oni lidem lžou. Nikdo neví, co se stane, až začnou od příštího roku sankce na ropu. Co se stane, až velká rafinérie u Berlína přestane vyrábět? To poškodí celý region a lidi ve vládě vůbec nechápou, co se děje. My jsme na ekonomice z Německa závislí. Neustále jenom lžou, aby překryli neschopnost ve vládě a přítomnost organizovaného zločinu.” Premiér Fiala tvrdí, že Andrej Babiš chce hlasováním o nedůvěře vládě, odvrátit pozornost od svých kauz. „Megaprůšvih Rakušana a vlády bylo potřeba přebít tímhle nesmyslem. Jurečka lže, že jsem stíhaný. Nejsem, vůbec o ničem nevím, nikdo nás nekontaktoval. To, že to prověřují je asi normální, ale zase to dopadne, jak s většinou kauz. Jsem jediný politik od roku 1996 do roku 2016, který ukázal své daňové přiznání. Polistopadový kartel mě chce zničit, ale já nekradu,” přesvědčuje expremiér.

Babiš na svých sociálních sítích zveřejňuje příběhy lidí, kteří mu píší s tím, jak se jim zvýšili ceny energií. „Příběhy lidí čtu a pomáhám jim. Je to hrozné hlavně pro důchodce, kteří mají domečky. Vláda měla už dávno lidem pomoci, ale ODS byla vždycky asociální. Pan Stanjura je z podstaty asociál. Řítí se na nás katastrofa, je otázka, jak to ustojí i firmy,” říká expremiér. Babiš stále neoznámil, zda bude kandidovat na prezidenta. Chce se rozhodnout do 28. října. „Pokud já nebudu kandidovat, tak hnutí ANO má dva další dobré kandidáty. Rozhodně jsou to lepší kandidáti, než všichni, co už rozjeli kampaň. Jsou to lidi, kteří tam jdou kvůli tomu, že někoho zastupují a mají nějaké zájmy. Náš kandidát bude zastupovat zájmy lidí. Priorita hnutí ANO je vrátit se do vlády a pomáhat lidem, jak jsme to dělali. Mohli jsme vyhrát, kdyby nepřišel covid. A samozřejmě některá média, která potřebují slabého premiéra a vládu,” říká Babiš.

Je rád, že Hnutí ANO funguje a jsou tam lidé, kteří ho mohou nahradit. „Kdybychom na vládě byli my, o lidi bychom se postarali. Máme šesté nejlepší finance v Evropě, peněz je dost, mají dva tisíce biliard euro v EU. Ať přestanou lhát a peníze lidem vrátí. Ať se premiér v Polsku naučí, jak Poláci pomáhají svým občanům. My dáváme konkrétní návrhy, jak bychom to řešili,” uzavírá Andrej Babiš.

Premiér Petr Fiala se k řadě výrokům expremiéra vyjádří v premiérkém Press klubu, který Frekvence 1 vysílá v pondělí 12. září od 18 hodin.

Zprávy - další články

Doporučujeme