Brněnští lékaři provedli ojedinělý zákrok: Muži prodloužili nohu o 3,5 cm

3. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Ojedinělou operaci provedli lékaři z Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno. Pacientovi, kterému se po úrazu zkrátila noha o 3,5 centimetru, při ní zavedli do kosti speciální šroub, který postupně "naroste" a nohu opět prodlouží. Nemocnice o tom informovala v tiskové zprávě.

Operovaný muž před dvěma lety při autonehodě utrpěl tříštivou zlomeninu stehenní kosti. Podstoupil operaci, po které zůstala jeho levá noha o 3,5 centimetru kratší než noha pravá. Tak velký rozdíl v délce končetin je pro člověka velmi omezující. “Při neléčení vede ke kulhání, výrazným chronickým bolestem v oblasti pánve a páteře a také k nevratným změnám, jako je například rozvoj skoliózy,” upřesnil vedoucí lékař kliniky Milan Krtička, který operaci vedl.

Lékaři při dvě hodiny trvajícím zákroku odstranili původní hřeb, který kost spojoval po první operaci, kost znovu přerušili a umístili do ní speciální hřeb, který roste v průměru o jeden milimetr denně.

“Díky postupnému a velmi pomalému růstu končetiny dochází ke stimulaci a novotvorbě kosti v místě prodlužování. Můžeme tedy říci, že u našeho pacienta dojde k prodloužení jeho končetiny do požadované délky za cca 30-40 dní od provedeného zákroku,”upřesnil Krtička.

Použitý hřeb je unikátní právě možností růstu do délky. Tento růst povzbuzuje samotný pacient, který s nohou každý den cvičí. Přitom ale nemá na noze žádnou otevřenou ránu, hřeb je úplně schovaný v kosti, pacienta nedráždí a hlavně není zapotřebí žádná další operace k jeho odstranění. Kolem hřebu se totiž postupně vytvoří nová kost, po dosažení potřebné délky se růst zastaví. Celková doba léčby je tři měsíce.

Hřeb stojí 250 tisíc korun. “Cesta k plné úhradě byla poměrně komplikovaná a vyžadovala poměrně velké úsilí pacienta, ošetřujícího personálu i pracovníků oddělení zdravotních pojišťoven i ekonomického úseku naší nemocnice,” dodal Křička. Dodal, že jednání o proplacení hřebu bylo asi nejtěžší částí celé operace.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme