Česko bude mít důstojný prezidentský pár, říká protokolářka Strýčková

17. února 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Katarína Strýčková. (Foto: Frekvencde 1)

Hostem Press klubu byla odbornice na královský a diplomatický protokol Katarína Strýčková. Právě tato žena radila s protokolem například slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, ale připravovala i inauguraci Andreje Kisky. Co tedy může překvapit v souvislosti s hradním protokolem nový prezidentský pár Česka? To prozradila v rozhovoru.

Významné akce mají podle Strýčkové protokol proto, aby všichni účastníci přesně věděli, jaká jsou pravidla.Je to přesně jako na cestě. Když jdete podle pravidel, přesně víte, jak to celé bude probíhat. Vše je bez problémů a všichni se z toho těší,” popsala. Podle protokolářky je ze všeho nejdůležitější jedna věc, kterou si nově zvolený prezident musí uvědomit. “Od momentu, kdy byl zvolen a má partnerku, tak on je první, od kterého se všechno odvíjí a na kterého všichni čekají. Kroky se odvíjí od toho, co udělá, kde se pohne. Celý kolos, který pracuje okolo tohoto člověka, stále čeká na jeho středobod pozornosti. A to může být velká výzva, protože na to se člověk musí měntálně nastavit,” zdůraznila.

Prezident se na vše připravuje dopředu a vždy je detailně obeznámen s programem.Jednotlivé věci jsou jemu vždy vysvětlené. Napoprvé je toho hodně a je náročné si to zapamatovat. Samozřejmě cílem jakéhokoliv setkání je, aby to vypadalo bezproblémově a plynule,” dodala Strýčková s tím, že se ale může stát, že ne vždy jde vše tak, jak si to člověk naplánuje. Proto by měl být protokolista neustále přítomný, aby mohl kdykoliv zasáhnout.

Česko bude mít důstojný prezidentský pár

Strýčková může nově zvoleného prezidenta Petra Pavla a jeho manželku, první dámu, Evu Pavlovou hodnotit jen vizuálně a ze záznamů, které měli možnost vidět všichni. “Přiznám se, že jsem viděla části kampaně, ale nesledovala jsem ji tak dopodrobna jako lidé v České republice. Takže se nechci pasovat za hodnotitelku. Ale jeví se mi jako dva lidi, kteří budou vedět, o co jim jde, jakým způsobem chtějí prezentovat a reprezentovat Českou republiku… Myslím si, že mají dostatečnou zkušenost, určitou houževnatost a odhodlání. To bylo vidět i v té kampani. Myslím si, že Česko bude mít důstojného prezidenta a důstojnou první dámu,” řekla bývala protokolářka prezidentky Zuzany Čaputové.

Karel III. chce být moderním panovníkem

Strýčková léta žila ve Velké Británii, kde měla možnost se dostat i do blízkosti britské královny Alžběty II. (†96). Jak na ni působí velké změny, které mají provázet korunovaci nového panovníka Karla III.? “Přiznám se, že Alžběta II. byla v mnohém moje ikona. Mám pocit, že to byla skutečně žena, která v mnohých věcech byla vzorem soustředěné práce, kterou v dnešní době mnoho lidí považuje, že není už tolik potřebná. Ale já si myslím opak. Je třeba být skromný a jít se skloněnou hlavou i v těžkých časech stále dopředu. To zosobňovala.

Na samotnou korunovaci nového panovníka Karla III. se moc těší. “Korunovace je něco, co jsme tady neměli mnoho let… Bude velká, i když bude jiná. Podle mě bude významně odlišná… Myslím si, že Karel III. to pojme trochu jinak. Bude chtít být více modernějším panovníkem. Nevím, jestli to opravdu bude tak veřejné, ale chtějí udělat různé změny. Například dovolit veřejnosti, aby byla přítomna na pomazání svatým olejem, což nebylo ani při Alžbětě II. Takže to mě celkem zajímá a těším se na to,” uvedla v závěru Katarína Strýčková.

Zprávy - další články

Doporučujeme