Čína se před olympiádou snaží rychle zamezit šíření covidu. Převáží tisíce lidí do karanténních táborů

13. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Na veřejnost uniklo video, na kterém jsou ukázané tzv. karanténní tábory, kde v Číně umisťují osoby s pozitivními testy na covid-19 a jejich kontakty. Podle informací deníku Daily Mail se země takto snaží rychle zamezit šíření nákazy kvůli blížícím se olympijským hrám. Do skoro holých  "cel" jsou umísťovaní lidé bez rozdílu věku, včetně dětí.

Internetem se šíří záběry a zprávy, že se Čína rozhodla pro masivní detenci lidí, kteří jsou buď pozitivní na covid-19 nebo byli s někým takvovým v kontaktu a odváží je po tisících do karanténních center. Ty jsou zřízené z obytných kontejnerů ve kterých je jen dřevěná postel, bez matrace, malý stoleček, záchod a umyvadlo. Úřady tak podle Daily Mail dělají všechno proto, aby potlačily šíření covidu.

V těchto podmínkách musejí Číňané strávit dva týdny. Jídlo jim nosí pracovníci v ochranných hazmat oblecích. Lidé, kteří si tímto prošli poté tvrdili, že dostávali jen minimum jídla a v kovových celách byla obrovská zima.

K převozům dochází velice často v pozdních večerních hodinách. Například pro rezidenty sianského bytového komplexu Ming-te 8 Jing-li byli 1. ledna probuzeni o půlnoci s tím, že se musí okamžitě sbalit a přesunout do karantenního tábora. Na místo přijela třicítka autobusů, které odvezly tisíc a víc lidí.

V lockdownu je 20 milionů lidí

Lidé v lockdownu nesmí opustit svoje příbytky ani na nákup potravin. Množí se tak médii zprávy, že hrůzná situace není jen v táborech. Mnoho obyvatel bylo podle Daily Mail zbito, protože opustili domov a vydali se například na nákup.

Zprávy - další články

Doporučujeme