Jaké počasí nás v létě čeká? Kdy bude vhodné vyrazit k vodě a kdy dát přednost horským túrám?

19. dubna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Každé léto u nás je trochu jiné, než to předchozí. Jednou padají teplotní rekordy a tropy, jindy zase téměř celé prázdniny proprší a vyhřívání na sluníčku, aby člověk pohledal. Co si na nás připraví letošní léto a na kdy bychom měli plánovat dovolenou v tuzemsku a kdy raději odletět do teplých krajin? To nám prozradil Radar Blesku.

Sezonní předpovědní modely zatím předpokládají, že se léto 2022 bude pohybovat v nadnormálních teplotách a srážky budou v normě. Průměrná teplota v České republice se bude během meteorologického léta, tedy od června do srpna, pohybovat okolo 17 °C. 

I letos musíme počítat s tropickými dny, protože ty do naší země přes léto přirozeně patří. Naposledy jsme si prázdniny bez těchto tropických dnů užili v roce 1940, a to už je nějaký pátek. Letní počasí bude velmi ovlivněno uspořádáním tlakových útvarů nad Evropou a Atlantickým oceánem. Podle toho pak můžeme čekat střídání teplejších slunečních a chladnějších deštivých období, nebo se naopak ustálí malá oblačnost a vysoké teploty. 

Zatím se nedá určit, který týden přinese krásné a slunečné počasí, a který nám proprší. Pokud si však chcete již teď plánovat dovolenou a přemýšlíte, kdy kam vyrazit, dá se vycházet ze statistik z předchozích let. Nejstabilnější počasí bývá přesně uprostřed prázdniny, tedy na přelomu července a srpna. Stejně tomu bývá i na konci srpna, ale tam se už musí počítat s chladnějšími rány kvůli prodlužujícím se nocím. Nejvíce srážek a nejvíce proměnlivé počasí bývá okolo 8. června a první červencový týden.

Kdy kam vyrazit?

Pokud chcete vyrazit letos na vodu, je vhodné ji naplánovat hned na červen. V druhém červencovém týdnu doporučujeme vydat se na horské túry. Pokud si hodláte užít slunečné a teplé dny, které budete moct proležet celé dny u vody, dovolenou plánujte na začátek srpna a dobrodružnou dovču plnou výletů a aktivit si nechte až na druhou polovinu srpna.

Zprávy - další články

Doporučujeme