Jan Lipavský: Nákup letounů F-35 dodá České republice renomé v Evropě i bezpečnost

8. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Hostem Press klubu byl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). V rozhovoru nám prozradil, jak vnímá nákup letounů F-35, jde Česká republika v tomto případě správnou cestou? Mají další sankce, které Evropská unie uvaluje na Rusko, smysl?

Lipavský nepochybuje o tom, že Česká republika jde v případě nákupu letounů F-35 správnou cestou. Bezpečnost nikdy není levná ani zadarmo. Tímto rozhodnutím se stáváme součástí nejvyspělejších zemí na světě… Bohužel, všechny analýzy ukazují, že Rusko bude dál představovat hrozbu pro Evropu a my musíme umět se podílet na evropské bezpečnosti a samozřejmě ochrana vzdušného prostoru je naprostý základ. Tedy těch čtyřiadvacet letounů F-35 budou velmi dobrým příspěvkem Česka k evropské bezpečnosti,” uvedl.

Česku nákup podle Lipavského dodá renomé v Evropě i bezpečnost. “Budeme vnímáni jako země, která dbá na svoji bezpečnost. Fakticky tyto letouny jsou platformou, která nese celou řadu systému a budeme schopni spolupracovat s dalšími Evropskými zeměmi. To znamená, má to určitou cenovku, ale v tomto případě se opravdu vyplatí.”

Lipavský nepochybuje o tom, že Rusko je pro evropské země trvalým bezpečnostním problémem. Z toho důvodu je potřeba, aby Evropa pokračovala v ekonomickém tlaku v podobě sankcí. “Vidíme, že roste export do zemí ve střední Asii ze 100% na 1000%. To znamená, je potřeba hledat opatření, která budou zamezovat obcházení sankcí.” Důležité je podle něj, aby ruského vlivu bylo nejen v Česku co nejméně. Pokud to znamená, že máme podporovat Ukrajinu, podporujme ji. Pokud to znamená, že v Evropě máme mluvit s dalšími hráči a získávat jejich podporu pro tento druh politiky, tak to dělejme. Pokud to znamená, že musíme nějakým způsobem mluvit se Spojenými státy a mít je na své straně, tak to dělejme, protože to je v našem národním zájmu,” dodává, i když vnímá, že debaty v Evropě jsou extrémně složité.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme