Jindřich Šídlo: Kampaň Petra Pavla má pozitivní náboj. Andrej Babiš je druhý a musí útočit

21. ledna 2023·Zprávy·Barbora Turková

Andrej Babiš a Petr Pavel. (Zdroj: Profimedia)

Tyto otázky pálí v posledních dnech celou českou společnost. Kdo se stane českým prezidentem? Andrej Babiš nebo Petr Pavel? A co nakonec rozhodne? Odpovědi částečně přináší komentátor a glosátor Jindřich Šídlo. Podcast Mezi čtyřmi očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Už za týden se otevřou podruhé v tomto roce volební místnosti a Česká republika si zvolí svého prezidenta. Rozhoduje se mezi Andrejem Babišem a generálem Petrem Pavlem. „Tyto volby na rozdíl od těch v roce 2018 mají atmosféru. I před deseti lety to mělo velkou atmosféru, pak se to trochu zvrhlo. Teď to má šmrnc, protože i čísla pro kandidáty v prvním kole ukazují, že to lidé prožívají a přejí si, aby tam ten jejich kandidát byl. To, co se pak děje v kampani a co se v ní používá, je druhá věc a má to svoje velká rizika,” říká Jindřich Šídlo. Jeho slova potvrzuje i volební účast v prvním kole, která byla nad 68 %. To je nejvíce od roku 1998.

Probíhající kampaň ale bude ještě gradovat. „Tým Andreje Babiše musí mít připraveno ještě něco na druhý týden. Je tam debata ve čtvrtek na Nově, kde bych něco čekal. To jsme čekali i před prvním kolem, ale nic nepřišlo. Otázka je, co by to mohlo být. Pořád se bude hrát Pavlova minulost, protože to je ještě způsob, jak odradit některé jeho voliče. Minulost Andreje Babiše voliče tak úplně netrápí, ale mohla by trápit voliče, které potřebuje k vítězství Petr Pavel. Andreji Babišovi se moc nepomohl ten tah s tou válkou. Armáda v téhle zemi neměla úplně nejlepší jméno, ale když se podíváme na žebříčky důvěryhodnosti jednotlivých institucích, tak armáda je vysoko. Andrej Babiš si uvědomil, co řekl a trochu zmírnil. Téma “už bylo dost války” a “už jsme pomáhali dost” měl v kampani i předtím. Ale do těch nejhorších vod SPD se ještě neponořil,” komentuje Šídlo Babišovu kampaň, ale myslí si, že kampaň z roku 2013 Zeman versus Schwarzenberg to ještě nepřekonalo.

Rozhodnou debaty a hlasy poražených kandidátů

Komentátor si nemyslí, že by do kampaně měl něco kontroverzního či negativního i Petr Pavel. „On se nemůže nechat úplně okopávat a musí občas bouchnout do stolu. Teď to ale hraje vyloženě na pozitivní kampaň. Nečekal jsem spojení s Danuší Nerudovou takhle idylicky, nejpřesvědčivější mi přišla, když prohrála. Začala se chovat jako kandidát, který prohrál, se ctí. Pavel teď bude chtít využít ten mladistvý šmrnc. Není důležité, kolik lidí bylo v Ústí lidí, ale kvůli Jiřímu Drahošovi před pěti lety by na náměstí nikdo nepřišel. Kampaň Petra Pavla má hodně přesvědčivých fanoušků, kteří přesvědčují ty další a působí optimisticky. Neříkám, že díky tomu generál vyhraje, Babiš je druhý a musí útočit. Ale musíme si ještě počkat na debaty, protože v tom osobním kontaktu idyla skončí a tam bude muset být Pavel tvrdší,” myslí si Šídlo. Oceňuje, že kampaň generála je velmi dobře marketingově postavená a myslí si, že je to poprvé, co se Babišovi postavil takhle silný tým.

Hlavní otázka je jasná. Co nebo kdo nakonec rozhodne? „Myslím, že to bude kolik voličů poražených kandidátů, přesněji mladí voliči Danuše Nerudové a konzervativní voliči Pavla Fišera, nakonec k volbám přijdou. Už není moc pravděpodobné, že se zvedne volební účast. V 90. letech sice chodilo přes 70% běžně, ale ta doba už je pryč. Z rozhovorů od voličů Danuše Nerudové jsem pochopil, že je to na jedné straně Nerudová a na druhé dva šediví komunisté, kteří jim nemají, co říct. U Danuše je velké množství hlasů, stejně jako u Pavla Fišera,” myslí si komentátor. Pomoct by generálovi mohla i účast Fišera na některých mítincích na místech, která podporují právě Fišera.

Šídlo si myslí, že hlavním úkolem prezidenta je udělat ve správné chvíli správné gesto, kterým společnost zklidní a dá jí dobrý příklad. „Nemám strach z prezidentství Andreje Babiše, protože myslím, že by si to užíval a nebyl by takovým nebezpečím, jakým byl v jednu chvíli Miloš Zeman. Babiš není proruský politik, má střet zájmů na Západě. To, jak se chová v posledních měsících, mě z přesvědčení, že by to bylo celkem v pohodě a mohli bychom to přežít, trochu odrazuje. Doufám, že by v sobě byl schopný najít něco dobré. Ve chvíli, když jste prezident, nepotřebujete společnost rozdělovat, teoreticky by se mohl zklidnit. Otázka je, zda je toho Babiš schopen?” ptá se na závěr Jindřich Šídlo. Podcast Mezi čtyřmi očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Zprávy - další články

Doporučujeme