Jiří Šedivý: Postavení prezidenta je u nás více zaměřené na reprezentaci státu než na exekutivu

26. ledna 2023·Zprávy·Redakce·Čestmír Strakatý

Jiří Šedivý. (Zdroj: Profimedia)

Hostem Press klubu byl bývalý náčelník generálního štábu, generál ve výslužbě Jiří Šedivý. V rozhovoru Čestmíra Strakatého se bavili zejména o NATO a jak se možná mění náš vztah s některými sousedy.

V neděli v prezidentské debatě České televize pronesl předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš větu, že by Česko nepomohlo vojensky při napadení sousedního Polska a nevyslalo tam vojáky. V případě, že by to myslel vážně, tak by to podle Šedivého s velkou pravděpodobností byl problém. Česká republika je členem Severoatlantické aliance a zavázali jsme se, že budeme, pokud bude někdo z naších partnerů napaden, pomáhat. Neznamená to, že to vždy musí být vyslání nějakého vojenského kontingentu. Ale jednoduše pomoct napadnutému partnerovi musíme. To je článek číslo pět, který je velmi často skloňován a vysvětlován různými způsoby. Nicméně odmítnout pomoct podle toho článku, tak jak bylo naznačeno panem Andrejem Babišem, by bylo nesprávné a něšťastné. Myslím, že to vzbudilo skutečně poměrně velký rozruch nejenom v ČR, ale i zahraničí, uvedl s tím, že to zaznít nemělo.

Andrej Babiš se poté za svůj výrok omluvil. Ale boužel to moc nepomohlo. Nejen polská média ho označila za “osobnost plnou kontroverzí” a jeho výrok byl v zemích, které jsou součástí NATO, označen za skandální. “Samozřejmě po nějaké době ta informace zanikne, ale přeci jen občas se to může znova objevit a může to být použito jako argument proti České republice,” dodal generál ve výslužbě.

Prezident nemá právo zavést ČR do války

Šedivý také zdůraznil, že prezident nemá právo, aby Česko zavedl do války. Tím reagoval na billboardy Andreje Babiše, na kterých se objevil slogan: “Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják”. “Není to pravda a spíše to působí na lidi, kteří neznají vojenské prostředí a prostředí vysoké politiky. To je odkaz na to, že by generál Pavel mohl zavléct Českou republiku do války, to je absolutně nesprávné. Prezident takové právo nemá. Jeho postavení u nás je mnohem více zaměřené na reprezentaci státu než na exekutivu, ” vysvětlil.

Zprávy - další články

Doporučujeme