Zelenskyj: Rusko chystá útoky v Donbasu a Charkově

2. dubna 2022·Krize na Ukrajině·ČTK

Volodymyr Zelenskyj (Foto: ČTK)

Situace na východě Ukrajiny zůstává velmi vážná, na severu země se však ruské jednotky pomalu ale viditelně stahují. Řekl to v noci na sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj Rusko chystá nové vojenské údery v Donbasu a Charkově, napsala agentura Reuters.

Někde jsou (Rusové) zatlačeni bojem. Jinde sami opouští své pozice,” řek Zelenskyj o situaci na severu země. Obyvatele, kteří se do oblasti vrací, vyzval k velké opatrnosti. “(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroji a dokonce i pod těla těch, které zabili,” řekl ukrajinský prezident. Lidé by se oblastí měli vrátit, až pomine nebezpečí ostřelování. Na východě země se podle prezidenta Rusko chystá na silnější vojenské údery.

V rozhovoru pro americkou stanici Fox News Zelenskyj uvedl, že sankce zavedené Spojenými státy a dalšími zeměmi v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině fungují a je nutné je posílit. Zelenskyj by také chtěl, aby se Čína postavila na stranu Ukrajiny.

V pátek podle ukrajinského prezidenta se za použití humanitárních koridorů podařilo evakuovat 6200 lidí, z nichž 3000 z Mariupolu. Ukrajinská armáda v pátek uvedla, že se jí podařilo dostat pod svou kontrolu město Buča u Kyjeva a tento týden informovala i o osvobození města Irpiň.Moskva tento týden uvedla, že míní snížit svou vojenskou přítomnost v Kyjevské a Černihivské oblasti a zaměřit se na boje na východě země.

Na základě snímků ze satelitu je podle stanice CNN zřejmé, že ruští vojáci odešli z významného letiště u města Hostomel. Na snímcích z předchozích dnů byla na letišti patrná ruská vojenská technika, která na nových fotografií již není vidět. Není ale jasné, kam se přesunula. Představitelé amerického ministerstva obrany se rovněž domnívají, že je pravděpodobné, že ruské jednotky letiště opustily.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme