Biden řekl, že Putin udělal chybu. Čeká nás dlouhý boj

27. března 2022·Krize na Ukrajině·ČTK

Joe Biden (Shutterstock)

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické, řekl dnes v projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden. Viníkem války je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který už dál nemůže zůstat u moci. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj. S informacemi přišla Česká tisková kancelář.

Šéf Bílého domu ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. “Musíme se na to ale dívat jasnýma očima – tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj,” řekl Biden.

Putin podle Bidena zahájením války udělal “strategickou chybu” a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. “Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,” řekl šéf Bílého domu.

Biden se ve svém proslovu také obrátil přímo na Rusy. “Vy, Rusové, nejste naši nepřátelé. Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padají na nemocnice, školy a porodnice… to nejsou činy velkého národa,” řekl americký prezident.

Šéf Bílého domu použil při popisu současné situace srovnání s bojem proti komunismu během studené války a citoval papeže Jana Pavla II. “Maďarsko v roce 1956, Polsko v roce 1956 a 1981, Československo v roce 1968 – sovětské tanky tehdy potlačily demokratická povstání, ale odpor pokračoval až do roku 1989, kdy padla Berlínská zeď a zdi sovětského panství… v posledních 30 letech se ale autokracie po celém světě zase vzmáhají,” uvedl Biden.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme