Maďarskou cestou se vydávat nebudeme. Zastropování cen potravin nezvažujeme, říká Pekarová Adamová

14. října 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Frekvence 1)

Situace v České republice není ideální. Sice došlo na zastropování cen energií, ale ceny potravin nadále rostou. Také poslanci v nejbližší době rozhodnou o zrušení elektronické evidence tržeb (EET), která by podle opozice přitom mohla do státního rozpočtu přinést až 13 miliard korun. Plánuje vláda nějaké kroky v oblasti zastropování cen alespoň u základních potravin? A kam se mohou občané obracet, i když po zaúčtování úsporného tarifu a zastropování cen energií nebudou mít finance na chod domácnosti? To v Press klubu Frekvence 1 objasnila předsedkyně Poslanecké sněmovny (PS) a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opoziční poslanec Lubomír Metnar (hnutí ANO), který byl v průběhu týdne hostem Press klubu na Frekvenci 1 hovořil v rozhovoru o EET a návrhu vlády na jeho zrušení. To měla koalice SPOLU i v předvolebním motu. Podle něj s jeho zrušením přijde státní kasa o 13 miliard korun. To podle Pekarové není úplně pravda. “Ono se to nikdy přesně vyčíslit nedalo a neprokázalo. Hlavně to bylo hnutí ANO, které samo uznalo, že EET nemusí platit a že ho vlastně na určitou dobu samo vypnulo,” uvedla předsedkyně PS. Argumenty jsou tak v tomto případě podle ní dost zavádějící. “Ukázalo se, že jde pro podnikatele o více byrokracie. Zejména ti malí s tím měli velké problémy a nikdy nedošlo k tomu, co bylo původně zamýšleno nebo proklamováno jako hlavní cíl. Totiž narovnat podnikatelské prostředí. Bylo to zaváděno postupně a EET neplatilo ani pro všechny vlastníky, jenom některé obory. Takže se žádné narovnání nekonalo, ale naopak došlo k pokřivení trhu,” dodala.

Neutichající napětí ve společnosti

Ve společnosti je takové napětí, které v Česku nebylo ani za dob koronavirové krize. Energetická krize zasáhla úplně každého a energetický úsporný tarif na konci roku skončí. Takže z 18 tisícové pomoci, kdy má teď přijít nějakých 2 000 korun, a pak zbytek, vlastně nebude po novém roce pokračovat nic. Na druhou stranu například náklady na provoz bazénu v Podolí by bez zastropování energií narostly o 50 milionů korun ročně. Což je sedmina rozpočtu České unie sportu. Nárůsty jsou tak opravdu velmi razantní, a to i v českých domácnostech. Koncem roku do schránek přistane vyúčtování a všichni se ho právem děsí. Přesto se podle Pekarové vláda občanům snaží pomoci, co to jen jde. “Pomoc je možná někomu hůře přehledná proto, že se v průběhu roku proměnila… Úsporný tarif bez toho, aby o něj kdokoliv mohl žádat, se projeví na fakturách všech rodin, domácností už teď a bude platit do konce roku. Od nového roku pak plynule přejde k zastropování cen energií,” popisuje. U elektřiny to bude 6 korun za kWh a u plynu 3 koruny za kWh, obojí bez distribuce. Ta je u každé firmy rozdílná. Celkově by ale cena za elektřinu neměla překročit 9 korun za kWh. Přesto se dá předpokládat, že i tato pomoc některým občanům stačit nebude, pak tu jsou připraveny další programy. “Máme příspěvek na bydlení, který jsme ještě od 1.10. zvýšili a rozšířili okruh lidí, kteří o něj mohou žádat,” dodala Pekarová a doporučuje všem, kdo si neví rady, aby navštívili stránky www.energiezamene.cz nebo zavolali na linku Ministerstva průmyslu a obchodu 1212, kde vám poradí.

“Maďarskou cestou se vydávat nebudeme. Nebyla by to správná cesta.”

Pekarová si všímá, že v supermarketech nadále dochází k zvyšování cen potravin. V tomto směru nejsme výjimkou, i v jiných evropských státech dochází k zdražování. Uvědomuji si, že pro mnohé lidi to může být problém a právě proto je tady státní pomoc. Snažíme se, byť nám mnozí říkají, že jsme pravicové strany a nemáme nabádat lidi k tomu, aby pobírali dávky, ale jsme ve výjimečné situaci,” sdělila předsedkyně PS. Podle ní jsme v situaci, kterou ČR v moderních dějinách dosud nezažila. “Blízko nás stále zuří válka, i když bychom na to rádi někteří možná i zapomněli, ale to právě ovlivňuje nás i ceny potravin, které jsou čím dál vyšší,” dodala.

O zastropování cen základních potravin vláda neuvažuje. “Na příkladu Maďarska můžeme vidět, kam to vede, když se takové kroky činí. Tam se pokusili zastropovat pohonné hmoty a viděli jsme, že to vedlo k efektu, že nakonec byly na příděl. Takže nemyslím, že to je správná cesta,” popsala a dodala, že za správnou cestu považuje pomoc lidem v rámci sociálního systému. “Deštník proti drahotě je další web, který mohu doporučit. Lidé tam najdou informace o tom, co se jich týká, na co mají nárok a o co mohou požádat, pokud jsou v sociálně tíživé situaci, že už jim nezbývají peníze právě ani na potraviny,” uzavřela předsedkyně TOP 09.

Zprávy - další články

Doporučujeme