Lubomír Metnar: Je potřeba si uvědomit, že výhružky ze strany Ruska patří do jejich propagandy

13. října 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Lubomír Metnar. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl stínový ministr obrany z hnutí ANO Lubomír Metnar. V rozhovoru zhodnotil aktuální situaci na Ukrajině a odsoudil útok ze strany Ruska. Mělo by OSN Rusko označit za teroristický stát?

Čeští ministři by se měli už 31. října v Kyjevě zúčastnit společného zasedání s ukrajinskou vládou. Toto prohlášení přišlo ještě těsně před tím, než přišly odvetné raketové útoky ze strany Ruska na Ukrajinu. Ty Metnar odsuzuje. “Jsou to neomluvitelné útoky a situace je velmi složitá. Spirála brutality a napětí se stále více roztáčí.” Zda k zasedání nakonec dojde, zatím poslanec neví. “Termín stanovila ukrajinská strana a bude záležet na vyhodnocení situace s důrazem na zajištění bezpečnosti jednání a také to bude záležet i na expertech, kteří zajišťují bezpečnost členů naší vlády, jak to vyhodnotí. Takže momentálně opravdu nevím, nemám tu informaci, zda-li se uskuteční v tomto avizovaném termínu,” řekl.

Celá Evropa se staví na stranu Ukrajiny. To je jeden z důvodů, proč Rusko hrozí odvetou vůči Západu. Podle poslance bychom výhružky ze strany Putina měli brát vážně a nepodceňovat je. “Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že tyto výhružky, nejenom hrozba nějakou odvetou, ale i hrozba jadernými zbraněmi patří do tzv. ruské rétoriky a propagandy. Takže já současně nejsem schopen odhadnout, k jakým krokům by se ruská strana odhodlala, ale myslím si, že ze strany Aliance i Západu zaznělo jasné stanovisko, a to z úst celé řady představitelů, velmocí i generálního tajemníka NATO,” sdělil Metnar a dodal, že žádný útok by nezůstal bez odezvy.

Je Rusko teroristickým státem?

Ukrajina vyzvala světové společenství, aby odsoudilo nedávný pokus Ruska, o anektování dalšího ukrajinského území. Ukrajinský velvyslanec při OSN dokonce označil Rusko za teroristický stát. Co by se stalo, kdyby ho označilo i OSN? “Tento týden by mělo na Valném shromáždění OSN proběhnout hlasování o odsouzení těchto útoků. De facto přijetí rezoluce. Ale konkrétní dopad, význam na ruskou stranu, že by to nějaký mělo, ne,” řekl s tím, že je otázka, jak se k tomu Valné shromáždění postaví.

Nákup letounů F35 není stále jistý

Vláda v létě rozhodla, že začne jednat s americkou vládou o nákupu 24 moderních stíhacích letounů F35. Podle posledních informací český vyjednávací tým by mohl jet do Spojených států k rozhovorům zhruba v říjnu, což je teď. To je podle Metnara standardní postup. “Ministerstvo obrany, potažmo paní ministryně dostala pověření od vlády do října příštího roku, aby jednala o parametrech a tvrdých číslech v záměru pořízení F35. Takže já se domnívám, jak má zkušenosti z minulých akvizičních procesů, že k tomuto jednání dojde a bude několik takových jednání nejenom s vládou, ale i zástupci Lockheed Martin,” sdělil.

Naše letiště ale nejsou podle odborníků na takové letouny přizpůsobená a bude nás to stát nemalé peníze. “To je pravda. Tady v současné době v případě pořízení těchto letadel, by muselo dojít k přeškolení nejenom pilotů, ale i pozemního personálu a i k upravení pozemní infrastruktury. Ale s tím se počítalo již v minulosti,” doplnil. Sám Metnar ale nechce předbíhat. Zatím byla vláda jen seznámena s odhady, co se týče ceny a dalších parametrů těchto letadel. “Není ještě rozhodnuto, že to budou zrovna tyto letouny.”

Zprávy - další články

Doporučujeme