Marek Výborný: Pondělní protesty zemědělců poškodily zemědělství v očích veřejnosti

27. února 2024·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Marek Výborný. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl minulý čtvrtek ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). S Romanou Navarovou řešili třeba stávku zemědělců nebo, zda by nebylo vhodné začít pěstovat v České republice místo obilí třeba sóju.

Minulé pondělí se uskutečnila stávka zemědělců, kteří traktory blokovali hlavní město. Na místě byl i ministr zemědělství Marek Výborný. „Velmi trpělivě jsem se zemědělcům a farmářům snažil vysvětlovat kroky, které máme připravené a které reálně děláme. Schválili jsme dvě nařízení vlády, které nevznikly od pondělí, které jsme připravovali několik měsíců. Jsou to nařízení, která reagují na konkrétní věci a ubírají administrativu a některá hlášení a povinnosti. Schválili jsme to ve čtvrtek a vzhledem k tomu, že to není zákon, ale nařízení, tak to začne platit hned, jak bude nejbližší vydání sbírky zákonů. Předpokládám, že to bude od března, dubna tohoto roku,” říká ministr.

Protest minulé pondělí sledovala celá republika. „Nesu si z toho několik závěrů. Na jedné straně, jsem měl možnost získat zpětnou vazbu od farmářů a zemědělců, což je vždycky pozitivní. Třikrát jsem měl možnost se zemědělci, co přijeli, mluvit. Je potřeba odlišit ale tu skupinku organizátorů, a to, že většina z nich neměla se zemědělstvím nic společného. Musíme mít na paměti ty, kteří ten protest využili pro své vlastní politické a jiné ambice. Často to byli ti samí, kteří se objevovali na různých demonstracích na Václavském náměstí. To je něco, co mi vadilo. To pondělí bohužel do velké míry poškodilo zemědělství a agrární sektor v očích veřejnosti a to mi vadí. Důkazem toho bylo, že všichni zemědělci v poledne odjeli a sami konstatovali, že takhle si to oni nepředstavovali a že nesouhlasí s těmi organizátory.

Green Deal je budoucnost Evropy

V dopise, který ministr od organizátorů dostal, bylo i to, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu. „To samozřejmě není možné, je to plácnutí do vody. Ale těžko se to těmto lidem vysvětluje. Je potřeba říct, že zelená dohoda nebo jak já říkám dohoda pro budoucnost Evropy, tak je důležitá. Jestliže chceme kvalitní půdu, kterou budeme předávat dalším generacím a to, že se mění klima a podnebí jako takové, tak na to musíme reagovat a do zemědělství musíme přinést moderní a inovativní technologie. Týká se to precizního zemědělství nebo jeho ochrany. Evropské ambice zelené dohody musíme dostat do reálných mantinelů, abychom neztratili konkurence schopnost vůči zbytku světa,” říká Výborný, který si nemyslí, že by stávka neměla ovlivnit ceny potravin.

Prezident Agrární komory Jan Doležal řekl, že v Evropě jsou plné sklady obilí a že někteří zemědělci váhají, zda mají zakládat porosty jařin. Výborný to komentoval s tím, že by se čeští zemědělci měli poohlédnout po jiných plodinách, třeba sója. „V Česku vyprodukujeme zhruba 8 milionů tun obilí, spotřeba je okolo 5. S vývozem máme poslední roky poměrně problém, protože obilí je přebytek. Musíme reagovat na ten problém, který tady máme s ukrajinským obilím, ale také si říkám, proč musíme zůstávat na těch osmi milionech tun a jestli není jiná cesta. A sója je jedním z nich,” myslí si ministr zemědělství Marek Výborný.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme