Markéta Pekarová Adamová: Stejně jako rodiny nemohou žít na dluh a riskovat exekuci, nemůže se tak chovat ani vláda

14. února 2023·Zprávy·Dominika Číčelová

Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu na Frekvenci 1 byla v pondělí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. S Čestmírem Strakatým se bavili o inflaci, potřebě snižování státního dluhu, nezbytnosti důchodové reformy i o zvyšování příjmů do státního rozpočtu.

Ceny energií se vracejí do předválečné úrovně

Předsedkyně Top 09 Markéta Pekarová Adamová se v Press klubu Frekvence 1 vyjadřovala především k ekonomice, která nyní Česko tíží. Inflace dosahuje rekordní úrovně a je jednou z nejhorších v Evropě, co se cen týče. Pekarová říká, že je to otázka a úkol především České národní banky. “Právě ta má bojovat s inflací například zvedáním úrokové sazby, což pod novým vedením už nečiní. Myslím si, že to je jeden z důsledků, proč se inflace nedaří stabilizovat. My určitě nemůžeme přesvědčovat nezávislý orgán a ČNB by měla určitě zůstat nezávislá, nebudeme tlačit, aby změnili rozhodnutí. Na druhou stranu je to součást jejich agendy, pravomocí a základní orgán, který má možnost s inflací něco činit,” vysvětluje paní místopředsedkyně a dodává, že inflace je způsobena několika faktory. “Jeden z nich byl růst cen energií, to se nám jako vládě podařilo stabilizovat. V posledních měsících už vidíme, že i na trzích ceny energií klesají a vracejí se dokonce na předválečné úrovně. To je důsledek toho, že v rámci předsednictví Evropského parlamentu jsme velmi intenzivně tlačili na společná evropská řešení a v naší tuzemské úrovni jsme řešili zastropování cen už v minulém roce. Stále to chce ale ještě nějaký čas,” říká Pekarová Adamová.

Nejdůležitější je stabilizace veřejných financí

Co se týče toho, co může udělat s vysokými cenami vláda, vyjádřila se předsedkyně strany Top 09 tak, že v současné situaci budou muset výrazně krotit zadlužení České republiky. Podle ní je to důležité i z toho hlediska, aby trend zadlužování nepůsobil negativně celkově na naši ekonomiku“Všechny tyto faktory ovlivňují náladu společnosti. Za nás je důležité zaměřit se na stabilizaci veřejných financí a zkrocení dluhů. V minulém roce jsme intenzivně posilovali pomoc lidem i firmám například tím, že jsme adresnou pomoc zvyšovali tam, kde bylo potřeba. Nemůžeme ale neustále žít na tak obrovský dluh,” upozorňuje Markéta Pekarová Adamová. Podle plánovaných demonstrací to na úplný smír ve společnosti nevypadá. Lidi pravděpodobně nejvíc tíží ceny potravin.

Jakou cestou chce vláda jít ohledně snižování státního dluhu? “Máme za sebou několik týdnů jednání, na jakých položkách ušetřit. Koalice se baví i o příjmové stránce rozpočtu, tedy o nastavení daňového systému. Zatím o tom ale jen jednáme a snažíme se dohodnout v rámci pětikoalice. Nechceme, aby zátěž byla jen na nějaké skupině lidí, například tak, že zatížíme jen firmy, nebo jen OSVČ, nebo jenom rodiny s dětmi. Chceme to rozprostřít mezi všechny lidi, aby to bylo spravedlivější. Kdybychom tuto situaci převedli na rozpočty rodin, také nemohou stále žít na dluh a riskovat exekuci. Tak se rozumní lidé nechovají a nemůže se tak chovat ani vláda,” říká předsedkyně. Dodává, že tyto kroky patrně nebudou příliš populární, ale nejde o soutěž v popularitě. 

Důchodová reforma nebude populární, ale je nutná

Řeč samozřejmě přišla na důchodovou reformu, která tu podle Pekarové měla být dávno. “Sobotkova ani Babišova vláda žádnou neudělala. Zanedbali to a my nyní stojíme před čím dál věším problémem. Pokud bychom nic nedělali, znamená to, že za pár let bude stát platit jen důchody a nebude mít na nic jiného jako zdravotnictví, školství… Je třeba to řešit, nebude se to všem líbit a možná budou někteří svůj nesouhlas projevovat demonstracemi. Vtom případě ale je potřeba, aby řekli, jak by to řešili jinak. Pokud s tím nesouhlasí současná opozice, mohla to řešit podle svého, jen strkala hlavu do písku,” vysvětluje předsedkyně Poslanecké sněmovny. Stále je však prý více variant, jak tohle řešit a nic zatím není definitivní.

Zprávy - další články

Doporučujeme