Markéta Řeháková: Chceme změnit pošramocenou pověst prezidentské kanceláře. Ukázat lidskost a emoce není na škodu

9. března 2023·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Markéta Řeháková (Zdroj: Frekvence 1)

Dnes ve 14 hodin se koná slavností inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Jak probíhaly přípravy na důležitou akci a kdo dostal pozvání? Co bude přesně vykonávat "hradní influencer"? Hostem Press klubu byla mluvčí Petra Pavla Markéta Řeháková.

Senát včera podle očekávání schválil červnové snížení valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Návrh nyní zamíří k nastupujícímu prezidentovi. „Své stanovisko zveřejní, ale nebude to hned v pátek, protože se nerad rozhoduje ukvapeně. Mezitím nám dorazila žádost o schůzku od opozice, od hnutí ANO. S nimi se chce sejít ještě předtím, než se k tomu vyjádří. Schůzka by měla proběhnout ve středu 15. března,” říká mluvčí Markéta Řeháková. Petr Pavel se dnes po složení slibu stane oficiálně novým českým prezidentem. Ve Vladislavském sále se včera konala zkouška, aby všechno probíhalo tak, jak má. „Všechno klaplo podle plánu, plán je opravdu velmi přesný. Generální zkouška skončila ještě dříve, takže by mělo být všechno v pořádku.

Na celé inauguraci se podílí stovky lidí a všechno se plánuje do velkého detailu. Podle Řehákové Petr Pavel nervózní není. „Je to velký pohodář a myslím, že všichni vědí, že umí být ledově klidný. Nic ho nerozhodí a myslím, že se na to i těší. Naopak se snaží uklidňovat své okolí,” přibližuje náladu prezidenta Řeháková. „Je postaven do pozice, že se musí rozhodnout, zda bude vetovat nebo nevetovat návrh na snížení novelizace důchodů. Je to nestandardní situace, protože veto prezidenta v běžné situaci má šanci být přehlasováno. V tomto případě na to není čas. Jeho první rozhodnutí bude mít takové vážné následky,” říká mluvčí to, co pro Pavla bude nejtěžší.

Na inauguraci dorazí Svěrák, Holubová i Čechová

Na inauguraci jsou pozvaní nejrůznější hosté, včetně podporovatelů. „Hosté se dělí na dvě skupiny. Jedna část jsou ti, kteří jsou daní protokolem. Druhá část jsou lidé, o kterých rozhoduje tým prezidenta a pan prezident. Místa jsme nabídli podporovatelům, kteří zásadním způsobem podíleli na kampani. Je to třeba pan Zdeněk Svěrák, Eva Holubová nebo Vladimír Polívka. My jsme během kampaně udělali stream pro mladé lidi cestou, která jim je blízká s youtuberem MenTem a Herdynem a oba také dorazí,” vyjmenovává mluvčí. Mezi pozvanými je i Nikola Čechová či Jan Komínek.Oba dva se zapojili do kampaně a podporovali ho. Honza se zapojil ještě před zahájením kampaně, je to velmi energická a živá bytost a pomáhal nám svými vystoupením oslavit mladší skupinu voličů. Nikola se přidala později, ale i ona má velký podíl na úspěchu.” O Nikole či Janovi se mluví i v souvislosti s novou funkcí na Hradě. „Není to hradní influencer. Je to člověk, který má mít na starosti způsob komunikace pro mladé lidi. Vymyslet nový koncept a snažit se přijít na nové způsoby, jak komunikovat složitá politická témata, aby byla zajímavá pro mladší ročníky, které nebaví sledovat projevy nebo tiskové konference. Jméno ale ještě neznáme,” vysvětluje Řeháková.

Spousta institucí během vlády Miloše Zemana upustila od vyvěšení jeho portrétu z toho důvodu, že se jim nelíbilo jeho chování. Nyní by se chtěli k tomu s Petrem Pavlem chtěli vrátit. „Pan Pavel nečekal, jak velký ohlas vyvolá, když oficiální portrét není jeho styl. Pracuje se na tom, náš marketingový tým pro něj připravuje koncept, u kterého si myslí, že bude v jeho stylu. Myslím, že se nakonec nechá přemluvit a půjdu do portrétu i známek.Nebudeme ale nikoho nutit, spíše půjdeme cestou, že je dáme ke stažení nebo budou veřejnosti k dispozici,” usmívá se mluvčí. Prezident by měl po inauguraci pokračovat s výjezdy do krajů.

Nejsme jen úředníci, ale i lidé

Řeháková se také vrací k tiskové konferenci těsně po zvolení Petra Pavla. „Úvodní tisková konference nevyšla přesně podle mých představ, abych řekla. Celý tým měl slzy v očích a byli jsme nadšení a můj projev byl reakcí na atmosféru v sále.Nebylo to tak, že bych byla nepříčetná nebo opilá, jak se spekulovalo. Mrzelo mě to z toho důvodu, že jsem nechtěla, aby se v souvislosti se zvolením pana Pavla mluvilo o tom, jestli má schopnou nebo neschopnou tiskovou mluvčí. On se za mě ale nekompromisně postavil a mě to jen utvrdilo v tom, jak skvělá a profesionální je ta naše spolupráce a je to šéf, na kterého se můžu spolehnout. Jako tým jsme z toho vyšli silnější,” uzavírá Řeháková. Společně chtějí i změnit pošramocenou pověst prezidentské kanceláře. „Ukazuje to i to, jak jsme přistoupili ke kampani. Otevřenost, lidská tvář, úsměv, když je to na místě, trocha emocí není na škodu, patří to k lidství. Nejsme jen úředníci, jsme i lidé.Nechceme, aby prezidentský úřad a Pražský hrad byli nedobytná pevnost,” uzavírá Markéta Řeháková.

Zprávy - další články

Doporučujeme